Wij eten bijna nooit meer een echt oud-hollands ‘AVG-tje’ of Aardappelen, Vlees en Groente. Afgelopen week publiceerde ik een aantal ‘Authentieke Nederlandse Recepten’ en daar mag de AVG uiteraard niet in ontbreken. Bietjes met een speklap ken ik al vanaf kinds af aan. Mijn oma en moeder maakten het met regelmaat. Bij de bietjes gaat een lekker sjalotje. Heerlijk. Ik volg niet helemaal het recept van mijn oma en moeder, deze dames kookten werkelijk alles dood, maar de ingrediënten zijn niet veranderd.
Aardappels, Bieten met een Speklap
Cuisine: KlassiekDifficulty: Eenvoudig4
Personen20
minutes30
minutes50
minutesIngrediënten
4 gekookte rode bieten
0,7 kg nieuwe aardappelen
4 speklappen
boter
1 kopje bouillon
1 lepel tomatenpuree
zout en peper
1 sjalot
1 laurierblad
3 kruidnagels
3 lepels witte azijn
1 lepel suiker
Werkwijze
- Was de aardappelen en kook deze 20 minuten in de schil.
- Ondertussen snijd je de bieten in kleine blokjes, doe deze in een pan en voeg de azijn, laurier, kruidnagel en fijngesneden sjalot toe. Zout en peper gaat er bij naar smaak. Warm de bietjes op een klein pitje langzaam op. Voor je de bieten serveert voeg je de suiker toe.
- Smelt wat boter in een flinke koekenpan en bak de speklappen op flink vuur om en om, ongeveer 5 minuten per kant. Zet daarna het vuur laag en gaar nog door, afhankelijk van de dikte van je speklappen.
- Giet de aardappelen af en stamp even grof door elkaar. Haal de speklappen uit de pan en doe de tomatenpuree in de pan en bak even 15 seconden mee. Doe daarna de bouillon er bij. Nog een beetje water toevoegen en even aan de kook brengen. Je jus is nu klaar.
- Doe wat aardappelen, bieten en een speklap op een bord en giet er wat van de jus over. Eet lekker!