Gemarineerde Beenham uit de Oven
10
porties7
hours57
minutes2
hours57
minutes10
hours54
minutesEen hele, in sinaasappelsap gemarineerde beenham met bot zelf bereiden. Moeilijk? Welnee. Het kost alleen wat tijd. Veel lekkerder dan dit wordt het niet. Je eigen dampende beenham op tafel zetten en delen met je familie en/of vrienden. Heerlijk. Je kunt er uiteraard ook je broodje mee beleggen. Dan heb je voor een week voldoende 😉
Ingrediënten
1 beenham met been (ongeveer 2 kilo)
sinaasappelsap
scheut rode wijnazijn
rode balsamico 15 jaar oud
4 tenen knoflook
3 sjalotten
zout en peper
Italiaanse kruiden
5 takken tijm
3 takken rozemarijn
roomboter en olijfolie
Werkwijze
- In een kom voeg je de sinaasappelsap samen met alle andere ingrediënten. Je hebt voldoende marinade nodig om de ham in onder te dompelen. Rode wijnazijn, balsamico en kruiden voeg je naar eigen smaak toe. Ik gebruikte 5 eetlepels azijn, 1 eetlepel balsamico en 4 eetlepels Italiaanse kruiden.
- Leg de ham in de marinade en zet een uur of 8 weg. Nu het winter is laat ik de schaal buiten de koeling, in de zomer zou ik het in de koelkast zetten. Ik dek haar eenvoudig af met een stukje folie. Af en toe het uitstekende deel met marinade bestrijken.
- Verwarm de oven op 175 graden.
Zet een koekenpan op hoog vuur en voeg een klont roomboter en een scheut olijfolie toe. Haal de ham uit de marinade en leg in de hete pan. Bak een paar minuten per zijde bruin. - Leg de ham op een oven rek met een lekbak er onder. Gebruik een kernthermometer om een temperatuur van 162 te bereiken. Laat de ham even afkoelen en serveer met een mosterd-honingsaus.
- Wij serveerden gesneden plakken ham op een bedje van rucola, gebakken zuurkool en een rood uitje. Daaroverheen een zoete honing-mosterdsaus.