Over Eten Gesproken

Onze dagelijkse maaltijden zouden meer moeten zijn dan ‘een verplicht nummertje’. Het voedsel dat we tot ons nemen geeft ons lichaam energie en de broodnodige stoffen die ons extreem complexe systeem nodig heeft. Alles wat je eet of drinkt levert een meer of minder positieve of negatieve bijdrage aan de gezondheid van lichaam en geest.
Op deze blogpagina publiceer ik stukjes over mijn persoonlijke kijk op voeding, koken en de voedselindustrie.

 • Gelatine
  Botten, huid maar ook ‘vliezen’ bevatten veel gelatine. Gelatine heeft een positieve invloed op de productie van collageen. Collageen heb je nodig voor een elastische huid en het heeft een positieve invloed op de dichtheid van onze beenderen en gewrichten. Collageen helpt het voorkomen van huidveroudering, artritis en osteoporose. Vliezen Bij het versnijden van vlees […]
 • Koolhydraat Arm Eten
  Sinds ongeveer een maand of twee eten we in huize Quest minder koolhydraten. Niet vanuit een opdracht, niet vanuit een visie. Het kwam eigenlijk een paar keer zo uit. Wat maakte dat we (veel) koolhydraten blijvend zijn gaan mijden heeft te maken met ons gevoel. We voelen ons er namelijk beter onder. Energieker, minder opgeblazen […]
 • Durf jij te zien wat je eet?
  “Als je vandaag de dag naar de slager gaat, is het bijna onmogelijk om de verschillende delen van het dier te herkennen; alles is gefileerd, opgerold of gepaneerd en er is geen bot meer te zien”, aldus Jean Beddington in haar woord vooraf in haar boek ‘Bouillon’. Wanneer ik de video masterclass van Wil Demandt […]
 • De Queeste van Quest: de ultieme bouillon
  Ik ben gefascineerd door bouillon. Wanneer ik een pan bouillon op het gast heb staan te pruttelen en ik loop naar huis dan vraag ik mij regelmatig af waar die verrukkelijke geur toch vandaan komt. Om dan met verbazing te constateren dat het uit mijn eigen keuken komt. Er gebeurt iets met de geur van […]
 • Hoe zelfgemaakte bouillon mijn recepten veranderde
  Je kunt niet zeggen dat ik pas ben begonnen met het bereiden van maaltijden. Ik sta echt al sinds jaar en dag in de keuken. Tot groot plezier van mijzelf en zeker ook van mijn directe omgeving. En toch is er de laatste tijd iets veranderd. Ik maakte altijd al mijn eigen bouillonblokjes. Bewaren deed […]
 • Over Gewicht
  Goed en gezond eten. Het is helemaal hot. We worden bestookt met ‘wetenschappelijke’ onderzoeken, nieuwe inzichten, diëten en reclames die ons vertellen wat je moet doen, en vooral wat je moet kopen om goed en gezond te leven. Heel veel van die informatie speelt in op onze angsten, onze overtollige welvaarts kilo’s veroorzaakt door ongezonde […]
 • Het Dieet maar niet Dieet
  “Nee, dat neem ik niet. Ik ben op dieet.” Ik hoor het regelmatig, en wellicht ben jij ook iemand die met de regelmaat van de klok een dieet volgt. Verreweg de meeste diëten blijken mensen niet te helpen om voor langere duur een wenselijk gewicht te behouden. In heel veel gevallen zelfs zijn mensen die […]
 • Koken Zonder Pakjes
  Er zijn veel, heel veel gerechten die je met behulp van een pakje en wat ingrediënten kunt maken. Het heeft echter niet zo veel met koken te maken. Je leert er ook niks van. Je leert niet wat er eigenlijk aan kruiden, en in welke verhouding in een gerecht gaat. Je leert niet om een […]