Deze Gegrilde Kip uit de Oven is een van de beste die ik ooit maakte, en at. Door de kip te marineren, goed in te pakken en te vullen met bacon, ui en knoflook is deze kip botermals en geweldig van smaak. Om een fantastisch resultaat te behalen hoef je geen chef te zijn, geen exotische kruiden in huis te hebben. Een goede oven met spit is uiteraard wel handig, of je wacht tot het beter weer wordt en grilt de kip in de BBQ. Uiteraard is het zaak dat je een ‘goede’ kip koopt. De smaak van een echte boerenkip, die een goed leven heeft gehad is echt veel beter dan het plof-diepvries-kuiken uit de supermarkt.
Het is een beetje vreemd in mijn ogen dat je heel veel recepten voor gegrilde kip tegenkomt, maar als het om een kip van het spit gaat kom je eigenlijk alleen recepten tegen voor de BBQ. Niet dat het voor de bereiding heel veel uitmaakt, maar in de oven is de temperatuur uiteraard wel wat makkelijker te reguleren. Op één van de vele BBQ video’s werd ook verteld dat moderne ovens helemaal geen spit meer kennen. Dat bestrijd ik. Of ik heb een jaar geleden een antiek apparaat gekocht.
Gegrilde Kip van het spit uit de Oven
Course: De keuken van Quest, HoofdgerechtCuisine: Hollands, WereldDifficulty: Gemiddeld4
Personen30
minutes1
hour10
minutes1
hour40
minutesIngrediënten
1 kip
- Voor de marinade
30 gram bruine basterd suiker
1 eetlepel paprikavlokken
1 theelepel knoflookpoeder
1 eetlepel olijfolie
zout en peper
1 rode peper
1 sjalotje
zout en peper
- Voor de vulling
2 tenen knoflook
1 sjalot
6 plakken bacon
Werkwijze
- Verwijder het kontje van de kip (hier zit een vetklier in en die smaakt bitter) en verwijder de laatste tips van de vleugels (daar zit geen vlees aan).
- Maak met de vingers ruimte tussen de huid en de borst en stop daar 2 plakken bacon in. Vul de kip met de in kwarten gesneden sjalot, de knoflook en de rest van de bacon.
- Sluit de kip aan de kopse kant af met bijvoorbeeld een tandenstokertje.
- Maak de marinade, de sjalot en rode peper snijd je heel fijn (of haal het door de keukenmachine). Wrijf de kip in met de marinade en bind de kip dicht. Rijg de kip aan het spit.
- Zet de kip in de oven, temperatuur 175 graden en gril de kip 60 tot 70 minuten.
- Verwijder het touwtje en pas op! De kip kan grote ‘blaren’ hebben door het stoom onder de huid. Pas dus op met aansnijden, het vocht is kokend heet.
Snijd de kip over de rug in 2 delen. Ieder deel heeft nu een grote bout en een stuk borst met filet. Wij aten de kip met een gebakken aardappeltje en een gestoofde kool.
Eet vooral smakelijk!
Ik heb nu al een paar recepten gelezen maar niemand zegt er bij hoeveel graden?
Mijn oven steld niet zelf een bepaald aantal graden in.Dat moet ik zelf doen nl.
Ehhh…. en bij punt 5 dan? “Zet de kip in de oven, temperatuur 175 graden en gril de kip 60 tot 70 minuten.”