vegetarische groentebouillon

Vegetarische Groentebouillon

Er zijn heel veel mensen zijn die uit principe geen vlees meer willen eten. Ik snap dat, ik heb zelf ook wel op het punt gestaan vlees af te zweren. Echter, ik vind het te lekker en heb andere keuzes gemaakt. Ik eet alleen nog ‘verantwoord’ vlees. Ook een vegetariër eet soep, maakt sauzen en schenkt een jus bij zijn vleesvervanger. Daarom vandaag een recept voor een vegetarische groentebouillon, geïnspireerd op het het recept van Jean Beddington.

Het zoeken naar de mooiste, krachtigste en smakelijkste bouillon heeft mij al een tijdje in de greep. Volgens Jean Beddington is bouillon ‘de éminence grise’ in de keuken (uit: Bouillon, Jean Beddington). James Martin hoorde ik eens vertellen dat hét verschil tussen een goed restaurant en de thuiskeuken de bouillon is. Ik ben in bouillon gaan geloven. Sinds ik zorg dat er altijd een mooie bouillon in de koelkast of vriezer staat zijn mijn gerechten kwalitatief een niveau gestegen. Dat vind ik zelf, maar dat vinden ook de mensen waarvoor ik kook. Saus, gegrilde groenten, soepen en gebakken aardappelen, het wordt allemaal rijker van smaak, meer genuanceerd en mooier van kleur wanneer het bereid is met – zelfgemaakte – bouillon. In de meest recente recepten geef ik dikwijls aan dat ik het gerecht maak met een eigengemaakte bouillon en dat, wanneer je die niet hebt, je een paar bouillonblokjes kunt gebruiken. Wat ik jammer vindt is dat ik je het verschil niet kan laten proeven. Ik kan je alleen maar aanmoedigen je eigen bouillon te maken.

Vegetarische Groentebouillon

Recipe by Berend QuestCourse: Kruiden en Specerijen, Saus, SoepCuisine: WereldDifficulty: Simpel
Bereiding

15

minutes
Kooktijd

4

hours 
Totaal

4

hours 

15

minutes

Ingrediënten

  • 2 rode uien

  • 2 preien

  • 1 venkel

  • 5 grote wortelen

  • 4 tenen knoflook

  • 4 stengels bleekselderij

  • 10 peperkorrels

  • 1 laurierblad

  • 5 takjes peterselie

  • 3 takjes tijm

  • 250cl droge, witte wijn

  • scheutje zonnebloemolie

Werkwijze

  • Snijd de uien (velletje laten zitten) in stukken. Pel en kneus de knoflook. Was de groenten. Snijd de venkel, wortel, prei en bleekselderij in stukken.
  • Verhit een ruime pan met wat olie. Fruit de knoflook en ui, voeg de rest van de groenten toe en bak alles een kwartier.
  • Voeg de kruiden toe en blus de groenten af met de witte wijn. Laat een paar minuten doorkoken. Voeg nu 3 liter water toe en breng aan de kook.
  • Zet de pan op laag vuur en kook zachtjes tot de de gewenste 1,5 tot 2 liter bouillon over houdt.
    Deze bouillon is prima te serveren als voorgerechtje, maar uiteraard kun je er iedere gewenste saus, soep, gebakken groenten etc. mee op smaak brengen.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

close

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

 

Geef een reactie