‘Zoervleis’ is een echt authentiek Limburgs recept. Het is, zoals zoveel oud-hollandse recepten volgens mij, een recept van de ‘gewone’ man. Zoervleis werd van origine gemaakt van paardenvlees en het taaie vlees wordt eerst 24 uur gemarineerd in azijn en daarna gestoofd om het gaar te krijgen. Persoonlijk eet ik best paardenvlees, maar de rest van de Questjes wil het niet. Vandaar dat dit recept Zoervleis is gemaakt van rund. Ik maakte het voor het eerst en kan niet anders zeggen dan dat het voor herhaling vatbaar is! Zoervleis heeft een geweldige, zoetzure smaak! Ik heb het recept van Café Sjiek als basis gebruikt.
Zoervleis
Course: HoofdgerechtCuisine: Limburg, NederlandsDifficulty: Makkelijk4
Personen30
minutes2
hours24
minutes2
hours30
minutesIngrediënten
0,75 kg runderlappen (rib, sucade, stoof)
0,4 ltr witte natuurazijn
0,4 ltr water
1/2 kilo uien
5 eetlepels appel-perenstroop
3 laurierblaadjes
2 kruidnagels
150 gram bruine suiker
peper en zout
boter
2 plakken ontbijtkoek
Werkwijze
- Dag 1
- Snijd het vlees in stukken van 2×3 cm en doe het vlees in een schaal. Voeg de laurier, kruidnagel, peper en zout toe. Giet de azijn en het water erbij en mix even door. Zet 24 uur in de koelkast.
- Dag 2
- Schil de uien, snijd in grove stukken en bak in boter.
- Haal de ui uit de pan, doe nog wat boter in de pan en bak het uitgelekte vlees op hoog vuur een paar minuten aan. Blus af met de marinade en doe de ui, suiker, stroop er bij. Breng aan de kook en laat zachtjes 2 uur pruttelen.
- Na 2 uur voeg je de ontbijtkoek toe. Ik gebruikte hiervoor echte Friese ‘Reepkoeke’. Zoervleis wordt van origine geserveerd met dikke patat, appelmoes en mayonaise. Eet lekker!
Aantekeningen
- Wil je je eigen patat maken (maar niet frituren in de keuken)? Maak een kilo aardappelen schoon, snijd in dikke patatten. Kook deze 7 minuten. Verwarm een oven op 200 graden. In een ovenschaal doe je een flinke scheut olijfolie en laat dat 4 minuten heet worden in de oven. Doe de patatten in de schaal, zet een uur in de oven. Draai de patat elke 20 minuten even om.