Bouillon van botten

Bouillon van Botten

Bij de slager kocht ik voor een paar euro een grote zak diepgevroren runderbotten. Ik gebruik die botten om extra smaak te geven aan zelfgemaakte bouillon. Vandaag maakte ik een bouillon met runderbotten als basis, dus zonder er vlees aan toe te voegen. Het resultaat was in één woord geweldig. Zoals als vaak is het ook verbluffend simpel om te doen. Deze bouillon is de basis voor een heerlijke, snelle soep. De komende tijd kun je een aantal van die soep variaties tegenkomen.

Deze bouillon maak je door de botten te bakken in de oven. En niet alleen de botten. De botten gaan met ui, knoflook, peen en prei in een hete oven tot alles prachtig donker gekleurd is en de hele straat zich afvraagt wie er toch zo lekker aan het koken is. Technisch gezien is deze bouillon door het sterke inkoken eigenlijk meer een fond, maar Bouillon van Botten vind ik lekkerder klinken.
Op naar je slager, haal een zak botten en maak deze bouillon. Je zult iedereen, en jezelf, verrassen met het resultaat.

Bouillon van Botten

Recipe by Berend QuestCourse: Kruiden en SpecerijenDifficulty: Simpel
Bereiding

15

minutes
Kooktijd

10

hours 
Totaal

10

hours 

15

minutes

Ingrediënten

  • 2 kilo runderbot

  • 2 penen

  • 2 rode uien

  • 1 flinke prei

  • 1/2 bol knoflook

  • 3 stengels bleekselderij

  • 3 laurierblaadjes

  • handje peperkorrels

  • rode wijnazijn

Werkwijze

  • Verwarm de oven op 225 graden. In een ruime ovenschaal (of op de bakplaat zelf) verdeel je de botten. Snij de ui (schillen hoeft niet), de peen en de prei in grove stukken. Maak de tenen van de knoflook los en verdeel over de schaal. Ook de knoflook mag in de vel blijven.Bouillon van Botten
  • Zet de schaal 50 minuten in de oven, hussel na 25 minuten even om.Bouillon van Botten
  • Na 50 minuten gaat de inhoud van de schaal in een grote pan, met een liter of 6 kokend water. Gebruik wat water om de schaal goed leeg te schrapen.Bouillon van Botten
  • Voeg nu de aan stukken gesneden bleekselderij, de peper en de laurierbladen toe. Doe er een flinke scheut wijnazijn bij. Laat een uur of 10 op een laag pitje pruttelen. De deksel van de pan houden, dan kan het goed inkoken. Schep de vetlaagjes en andere onzuiverheden die zich op de bouillon vormen af en toe weg.
  • Stort de bouillon na het koken door een vergiet, de botten en de rest hebben hun werk gedaan en mogen weg.Bouillon van Botten
  • De laatste stap is om de bouillon te zeven door een doek. Ik gebruik daarvoor een schone en vochtige theedoek. Nu heb je een prachtige bouillon. Deze kun je in blokjes invriezen om er de lekkerste soepen mee te maken.
  • Nadat de bouillon klaar was bakte ik wat champignons, wat broccoli, een stengel bleekselderij en een pittig worstje. Afgeblust met 2 kopjes bouillon, met een blikje kikkererwten en een scheut water hadden we direct een lekker soepje. Eet lekker!Bouillon van Botten
close

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

 

5 Comments

  1. Pingback: Pompoensoep met Kip en Geitenkaas - De Keuken van Quest

  2. Pingback: Tagliatelle met Rode Pesto en Spekjes - De Keuken van Quest

  3. Pingback: Runderfond - De Keuken van Quest

  4. Pingback: Tomaten Paprika Soep - De Keuken van Quest

  5. Pingback: Noord Afrikaanse soep: Harira - De Keuken van Quest

Geef een reactie