Varkenshaas uit de oven met Champignonsaus
Course: HoofdgerechtCuisine: QuestDifficulty: Bewerkelijk2
Personen30
minutes15
minutes45
minutesEen heerlijk varkenshaasje, een champignonsaus die is verrijkt met een mooie pancetta. Als groente in wijn en bouillon gestoofde aspergepuntjes. Een verrukkelijke combi.
Het is een wat uitgebreider recept dan ik gewoonlijk plaats, maar als je gewoon de aanwijzingen volgt dan is alles tegelijkertijd klaar en serveer je een heerlijke, complete maaltijd.
Ingrediënten
- Varkenshaasjes
2 varkenshaasjes
Klontje roomboter
Peper en zout
- Champignonsaus
Bakje champignonsaus
200 ml runderbouillon
300 ml slagroom
Scheutje droge, witte wijn
Klontje boter
200 gram pancetta aan één stuk
1 Sjalotje
2 tenen knoflook
Peper en zout
2 Eetlepels bloem
- Aspergepuntjes
100 gram witte aspergepuntjes
100 gram groene aspergepuntjes
Klontje roomboter
Scheutje witte wijn
100 ml Runderbouillon
Peper en zout
Werkwijze
- Verwarm de oven op 180 graden. Haal het vlees uit de koelkast, haal uit de verpakking en dep droog. Leg het apart om meer op kamertemperatuur te komen.
- De champignonsaus
- Snijd de pancetta in kleine stukjes en bak deze op laag vuur zonder boter of olie.
- Hak de knoflook fijn en snipper de sjalot. Snijd ook de champignons vast in plakken.
- Als de pancetta mooi gekleurd is voeg je de ui en knoflook toe. Houd het vuur nog altijd getemperd. Fruit de ui en knoflook tot het glazig ziet. Voeg dan een flinke klont roomboter toe en laat die smelten.
- Zet nu het vuur hoog en voeg de champignons toe. Schep regelmatig om tot de champignons verkleurd zijn.
- Voeg de bloem toe en bak deze mee onder voortdurend omscheppen. Blus af met de bouillon. Voeg daarna de slagroom toe en breng aan de kook. Breng op smaak met een scheut(je) witte wijn, peper en zout. Je kunt nu de saus rustig laten inkoken. Schep daarvoor de saus over in een sauspan en spoel de koekenpan af. Dan gaan we verder met de varkenshaas 😉
- De varkenshaasjes
- Smelt wat roomboter in de pan en bak op hoog vuur de varkenshaasjes even (ongeveer 1-2 minuten per kant) aan.
- Haal de haasjes uit de pan en leg ze in een ovenschaal. De schaal gaat in de oven. Streef naar een kerntemperatuur van rond de 65 graden. Gebruik een thermometer of houdt een kwartiertje aan.
- De Aspergepuntjes
- We beginnen weer met de koekenpan schoon te spoelen. Verwarm op een medium vuurtje een flinke klont boter, een scheut witte wijn en wat bouillon. Leg de puntjes in het vocht en breng aan de kook. Laat een minuut of 10 stoven, bestrooi met peper en zout.
- Serveren maar!
- De varkenshaasjes zullen nu zo’n beetje gaar zijn. Haal deze uit de oven en laat even rusten onder een stukje alu folie.
Leg ze daarna op een bord, schep er rijkelijk champignonsaus over en maak het af met wat aspergepuntjes.
Eet smakelijk!