De Huzarensalade wordt geclaimd als ‘typisch Nederlands’. Dat is op zich bijzonder. Ga je zoeken dan weet eigenlijk niemand zeker waar het vandaan komt. Huzarensalade werd al beschreven in een Frans kookboek in de 14e eeuw. Ook zijn er bronnen die beweren dat het ene mix is van Hongaars en Oostenrijks voedsel vanuit de tijd dat deze twee legers samen vochten tegen de Turken. Wil je Huzarensalade vertalen in het Engels dan krijg je ‘Russische Salade’. Nou ja, ik vind het vooral lekker.
Mijn advies: koop nooit een Huzarensalade bij een snackbar. Je eet gemalen bende die je niet meer hoeft te kauwen. Ik leerde Huzarensalade maken van een kok in mijn diensttijd. Die vond dat je vooral mooie ingrediënten moet gebruiken, en niet alles kapot moet maken. ‘Maak je salade niet dood en zorg dat mensen wat te kauwen hebben’, was zijn advies. Ik volg dat advies nog altijd op.
Huzarensalade
Course: Lunch, hoofdgerecht, tussendoorCuisine: HollandDifficulty: Simpel6
Personen40
minutes20
minutes1
hourIngrediënten
- The salad
6 aardappelen
200 gram mooie ham
1 ui
1 chili pepertje
1 klein potje doperwten met worteltjes
1 kopje zilveruitjes
3 augurken
2 lente uitjes
2 eieren
1 stengel bleekselderij
1 appel
1 baby kropsla
zout en peper
peterselie
- The dressing
2 lepels mayonnaise
4 lepels creme fraiche
1 lepel citroensap
1 lepel geroosterde, zoete paprika
Curry en tomaten ketchup
3 snack tomaatjes
Werkwijze
- Kook de aardappelen 20 minuten, kook de eiren 5 minuten. Laat beide afkoelen.
- Snijd de aardappelen, 2 van de augurken, ham, chili peper, selderij en de geschilde appel in kleine stukjes. Hak de peterselie fijn. Doe alles in een grote kom samen met de erwten, worteltjes en zilveruitjes.
- Mix de ingrediënten voor de dressing en schep de helft van de dressing voorzichtig door de salade..
- Leg een beetje sla op een schaal en maak een mooie verg van de salade.
- Gebruik nu de rest van de dressing om de salade mee te bedekken. Pel de eieren en snijd deze door de helft. Maak de salade af met wat zilveruitjes, plakjes augurk, paprikapoeder, tomaatjes en garneer met wat curry en/of tomatenketchup.
Eet lekker!