Mijn oma was een Urker. Geboren in 1916, toen Urk nog een eiland was. En hoewel in 1939 verbonden met het vasteland, de eerste weg naar Urk kwam er pas in 1948. Urk is beroemd (of berucht zo je wilt) om meer dan alleen vis, maar ik stel voor het hier bij de vis te houden. Mijn oma stoofde altijd een scholletje in botersaus. Het seizoen voor schol is helaas nog niet begonnen. Vandaar mijn recept voor een in Botersaus Gestoofde Kabeljauw.
Kabeljauw Gestoofd in Botersaus
Course: HoofdgerechtCuisine: HollandsDifficulty: Eenvoudig4
Personen10
minutes15
minutes25
minutesIngrediƫnten
4 kabeljauw filets
250 gr roomboter
1 sjalot
1 klein rood pepertje zonder zaadjes
1 teen knoflook
1 citroen
peper en zout
1 eetlepel grove mosterd
verse peterselie
Werkwijze
- Snipper de ui, de knoflook en peper en fruit in 50 gram van de boter. Niet laten bruinen.
- Smelt de boter op laag vuur, doe er de zest van de citroen, het sap en de mosterd in.
- Maal wat zout en peper over de kabeljauw, doe ze in de boter en stoof een minuut of 8. Schep zo nu en dan even wat van de suas over de vis.
- Haal de vis voorzichtig uit de saus, leg ze op een bord. Snijd peterselie door de saus, breng op smaak met peper en zout.
- Ik serveerde de vis met aardappelen en gebakken broccoli. Wees niet te zuinig met de saus!