Belgische Stoof van Rund
Course: HoofdgerechtCuisine: Johan Segers, QuestDifficulty: Eenvoudig4
Personen30
minutes1
hour30
minutes2
hoursVoor dit recept van een Belgische stoof van rund met gebakken appeltjes liet ik mij inspireren door Johan Segers, een Belgische chef. Eigenlijk veranderde ik niet zo veel. Iets andere kruiden, de appeltjes gekarameliseerd in echte honing in plaats van suiker en geen aardappeltje maar een lekker stuk Lontong rijst.
Kijk vooral naar de video van Segers, dan weet je ook naar welk vlees je moet vragen. En laten we wel wezen; niemand kan een gerecht sappiger uitleggen dan een Belg 😉
Ingrediënten
Een pond runderstoofvlees
Boter
Bloem
2 grote uien
2 tenen knoflook
Provençaalse kruiden
1 Flesje donker bier
Peper en zout
250 ml Runderfond
2 Sneetjes brood
1 Eetlepel grove mosterd
- Gebakken appeltjes
6 stevige zoet/zure appels
boter
1 dessertlepel honing
- Lontong
1 zakje Lontong rijst
Werkwijze
- De Longton
- De Longtong moet een uur koken en helemaal afkoelen. Die maak je dus als eerste. Dat is niet meer dan het zakje in kokend water leggen, een uur laten sudderen en daarna helemaal laten afkoelen. De rijst is dan snijdbaar.
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Snijd het vlees in blokken.
- Haal de blokken vlees door de bloem en bak aan alle kanten bruin. Doe niet teveel vlees tegelijkertijd in de pan, dat bakt niet goed.
- Maak de uien schoon en snipper grof. Snijd ook de tenen knoflook. Doe het rondom gebakken vlees in een pan met dikke bodem. Zet deze pan op laag vuur. Bak de ui en knoflook in de koekenpan.
- Wanneer de ui gebruind is voeg je dit toe aan het vlees en strooi er nog wat bloem over. Bak nog even onder goed roeren. Voeg daarna het flesje bier toe. Ik gebruikte een donkere herfstbok.
- Verwijder de korstjes van het brood, besmeer dezde met wat mosterd en leg op het vlees. Voeg nu ook de fond, peper en zout en een beetje Provençaalse kruiden toe, breng aan de kook en laat één tot twee uur stoven op een laag pitje.
- Gebakken appeltjes
- Schil de appels, snijd er kwarten van en halveer deze kwarten. Bak de schijfjes rondom in roomboter tot ze aankleuren. Besprenkel ze dan met honing en laat nog een paar minuten doorbakken, schep voorzichtig om.
- Serveren
- Leg op ieder bord een schijf Lontong, een paar scheppen appel en maak het af met een paar lepels stoofvlees.