Over de Keuken van Quest

Over Berend Quest

Hallo en welkom!
Eten. We doen het. Iedere dag. Het is niet alleen dat het simpelweg moet om te kunnen voortbestaan, het is voor velen ook een moment om bij elkaar te zijn. Eten doe je samen. Koken doet Berend Quest, net als de meeste mensen, het liefst voor een groep mensen. Je gezin, je partner of een groep vrienden iets lekkers voorschotelen wat je zelf bereid hebt geeft veel voldoening. Althans, dat geldt voor Berend Quest.
Op deze pagina een introductie van Berend Quest. Wie is hij, wat heeft hij met koken en eten en waarom deze website?

Wie is Berend Quest?

Berend Quest bestaat niet. Daar ga je alweer. Het is een alias. Waarom? Wel, dat is simpel. Berend Quest houdt zijn digitale- en stoffelijke levens het liefst een beetje gescheiden. De ervaring leert dat een heleboel gebruikers op sociale media dat onderscheid namelijk niet kunnen maken. Je vindt meer Berend Quest op Twitter, Facebook en Instagram

De eetlust van Berend Quest

Berend Quest staat graag in de keuken. Al sinds hij een klein jongetje was. Moeder Quest sommeerde hem van de pannen af te blijven, opa Quest’s gevleugelde uitspraak was: “Gaat uit die keuken!”. Niet omdat de kleine Berend de kunst van het koken niet mocht afkijken hoor. Kleine Berend was nogal hongerig en at alles op wat los en vast zat. Wanneer de jonge Berend weer eens een restant eten zo uit de koelkast naar binnen werkte zuchtte zijn moeder. “Och, och, dat spul is nog net niet diepgevroren jongen.”

Passie voor koken

Naast een enorme eetlust ontwikkelde Berend Quest ook een passie voor koken. Hij leerde koken vooral door het te doen. Dat betekent proberen en leren van de fouten die je maakt. Omdat Berend Quest nogal een vlotte eter is zijn de gerechten die hij maakt niet te ingewikkeld. Uren in de keuken staan voor een maaltijd die je in een kwartier naar binnen werkt is, nou ja, nogal zonde van de moeite.

Koken zonder pakjes

Een maaltijd die snel op tafel staat, dat is vaak het uitgangspunt. Belangrijk is echter wel dat iedere maaltijd wordt bereid van verse, eerlijke ingrediënten. Geen pakjes, geen supermarktvlees en brood maken we zelf of komt van de bakker. Dat is niet alleen van belang wanneer je de eigen nazaten een beetje gezond groot wil zien worden, het is net zo belangrijk wanneer je een volwassene bent. Eten is mooi, eten is fijn en eerlijk, vers voedsel is gezonder.

Vet en suiker

Berend Quest is niet bang voor vet. In huize Quest wordt lustig met olijfolie en roomboter omgegaan en vlees met een fors vetpercentage is welkom. Suiker wordt maar zelden, en altijd met mate toegevoegd. De overtuiging van Berend Quest is dat een overmatig gebruik van suiker veel meer risico’s voor de gezondheid oplevert dan natuurlijke, plantaardige vetten. En, de combinatie van vet en suiker is risicovol. Dierlijk vet is niet zo best, dat weten we, maar goed; het moet wel leuk blijven allemaal. En jij mag het uiteraard op jouw manier doen.

Over te dik zijn en afvallen

Berend Quest haat diëten. Zo, dat is er uit. Wanneer je te zwaar bent dan neem je simpelweg meer calorieën tot je dan dat je verbrand. Evenwicht aanbrengen in de hoeveelheid die je eet en de hoeveelheid die je verbrand is alles wat er nodig is voor een gezond gewicht. Nee, ik beweer niet dat het simpel is. Maar in de beleving van Berend Quest kun je beter leren koken, dan op dieet gaan. Aandacht voor je eten, besef van wat je naar binnen werkt helpt. En, omdat we allemaal eigenlijk te veel eten zul je voldoende moeten bewegen om een redelijk gewicht te bereiken en te behouden.
Maak eens een eigen Flamkuchen in plaats van zo’n calorie-bom uit de diepvries bij de supermarkt.

Een minder ongezonde pizza; de Flammkuchen

Keukengereedschap

Berend Quest is van mening dat wanneer je wil dat iets gaat lukken, je begint met het juiste gereedschap. Je slaat geen spijker in hout met een mes, en je snijdt geen vlees met een hamer. Niet alleen is voor Berend Quest het juiste gereedschap een voorwaarde, ook aan de kwaliteit van het gereedschap hecht hij waarde. Liever één perfect mes, dan een messenset waarmee je nog geen cake door midden kunt krijgen.

Goed gereedschap, het halve werk

En daarom deze website

Berend Quest kookt graag en eet graag. Hij heeft een visie op koken en eten. Berend Quest kookt graag voor anderen, maar is blij dat hij geen kok is. Want het moet wel leuk blijven.
En daarom deze website.