Punt flammkuchen

De Nieuwjaar Flammkuchen

Met druk op de kop en ballen in de buik wakker geworden? Hallo 2021, goedemorgen kater? Dan is het tijd voor de ‘Quest anti-kater medicatie zonder pillen’. Het is Flammkuchen tijd! Niet veel werk en precies zo te maken dat het aansluit bij jou nieuwjaarsbeleving.

Details

Servings

4 personen

Prep time

15 minuten (+ een uurtje geduld voor het deeg)

Cooking time

15 minuten

Ingrediënten

  • Voor de bodem:
  • 300 gram bloem

  • 6 gram gedroogde gist

  • 4 gram zout

  • een scheutje olijfolie

  • 180 ml lauwwarm water

  • Voor de vulling
  • 200 gram crème fraiche

  • 1 ei

  • Eigenlijk kun je verder toevoegen wat jij lekker vindt! Groente, vis, vlees, kaas, worst noten… Je kunt het zo gek niet bedenken. Kijk in je (koel)kast en doe wat je brakke kop je ingeeft. Wat ik gebruikte zie je op de foto.

Anti kater Flammkuchen
…alles kan, alles mag…

Werkwijze

  • De bodem
  • Doe de bloem, het gist, zout en olijfolie in een ruime, ronde kom of schaal.
    Voeg het lauwwarme water toe en kneed een soepel deeg. Dek af met een vochtige doek en zet een uur op een behaaglijke plek. Kun jij ondertussen koffiedrinken, ouders bellen en de vaatwasser uitruimen (en weer vullen).
  • Rol het deeg uit tot een dunne lap die de hele bakplaat kan bedekken, of zoals ik, verdeel het deeg in twee stukken en bedek daarmee ronde pizzaplaten. Op de bakplaat of pizzabodem leg je eerst bakpapier.
  • De bedekking van de flammkuchen
  • De enige standaard is hier dat je de bodem met een mengsel van de crème fraiche en het ei bedekt. Aan dit mengsel kun je wat olijfolie, knoflook, zout en peper of een schep pesto toevoegen. Net wat jij lekker vindt, of – op nieuwjaarsdag – nodig hebt 😉
  • Nu vul je de bodem met wat je ook maar wilt of voorhanden hebt. Mijn flammkuchen bedekte ik deze keer met rode ui, venkel, geroosterde paprika, gedroogde ham, pijnboompitten en wat restjes tapenade.
  • Zet de flammkuchenm in de oven. Omdat ovens niet aan alle kanten even heet zijn (mijn hete lucht oven is aan de achterkant warmer) draai je de bakplaat of pizzaplaten na een minuut of 7 even om. Dan laat je de fammkuchen nog een minuut of 8 gaan en klaar is je nieuwjaarsmaal. Lekker als lunch, maar ook prima als volledige maaltijd.
Anti kater Flammkuchen
De bodem bedekken met het ei-crème fraiche mengsel
Anti kater Flammkuchen
De flammkuchen bedekken met wat jij lekker vindt
Anti kater Flammkuchen
Na een kwartiertje een heerlijke flammkuchen op tafel!

Eet lekker en ook van deze kant de beste wensen voor 2021. Maak er vooral een smakelijk jaar van!

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Geef een reactie