Het is een goede zaak om met enige regelmaat je niet af te vragen wat je nu weer eens zal maken, maar om simpelweg te kijken wat je hebt liggen en op basis van die bevindingen een gerecht te maken. Dan krijg je bijvoorbeeld een recept voor een ‘Wortel Wok’. Mijn recept voor een gewokte wortel met kip en peultjes is een pure toevalstreffer. Overigens wel een hele lekkere.
Wanneer je nooit iets anders doet dan dat je deed, dan krijg je altijd wat je kreeg. Het is zo waar. Nu begrijp ik wel dat naarmate je meer ervaring hebt in de keuken het steeds makkelijker wordt om iets ‘zelf’ te verzinnen. Maar toch raad ik het iedereen aan. Misschien niet meteen wanneer 4 hongerige koppies op een degelijke maaltijd zitten te wachten en jij een totaal mislukt brouwsel op het bord laat vallen, maar toch. Begin anders klein. Verzin eens wat nieuws rond je gebakken ei, een tosti of iets dergelijks. Probeer eens wat uit. Het maakt koken en eten zo veel leuker.
Wortel Wok
4
personen15
minutes20
minutes35
minutesIngrediƫnten
400 gram kippendijen
4 grote winterpenen
400 gram peultjes
1 rode ui
125 ml slagroom
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel paprika vlokken
1/2 theelepel tijm
peper en zout
zonnebloemolie
2 blokjes kippenbouillon
Werkwijze
- Laat de kippendijen op kamertemperatuur komen. Snijd de kippendijen in stukken van ongeveer 2×2 cm. Wrijf de kip in met peper, zout, tijm, knoflookpoeder en paprika. Snijd de winterpenen met een keukenmachine of mandoline in dunne schijfjes (hoe dunner hoe beter, je wilt ze wokken, niet koken).
- Laat de wok warm worden en giet een scheut olie in de wok. Bak de kip op hoog vuur rondom bruin. Snipper de ui en voeg die toe als de kip gebruind is. Schep regelmatig om. Voeg de wortel en de peultjes toe en houdt het vuur hoog.
- Verkruimel 2 bouillonblokjes boven de wok en schep het mengsel goed door elkaar. Neem een flinke beker water en voeg deze toe aan de wok. Breng aan de kook en blijf omscheppen. Na een minuut of twee verwijder je de wortel, peulen en kip uit het vocht en zet ergens warm.
- Aan het vocht voeg je nu de slagroom toe. Roer goed door, breng op smaak met peper en zout. Laat iets inkoken en zet op tafel naast de wokschotel. Serveer de wok met bijvoorbeeld witte rijst.