Een winterse stoofpot, je kunt er mij wakker voor maken. Lekker als diner, maar ik neem ook graag een restje mee als lunch. Een deel dat overblijft vries ik in, hebben we de week erna een keer patat met stoofvlees. Heerlijk! Deze stoofpot is simpel te maken, als extraatje zit er een potje uitgelekte, kleine zilveruitjes door en een zakje gedroogde abrikozen.
Wel even de tijd nemen, daar wordt de stoof alleen maar beter van.
Winterse Stoofpot met Abrikoos
Course: HoofdgerechtCuisine: QuestDifficulty: Simpel8
Personen30
minutes3
hours20
minutes3
hours50
minutesIngrediƫnten
1 kg runderstoofvlees
2 uien
2 winterwortelen
200 gram gedroogde abrikozen
klein potje zilveruitjes
1/2 liter runderbouillon
scheut droge, rode port
peper en zout
2 laurierblaadjes
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
1/2 bol knoflook
roomboter
Werkwijze
- Verwarm de oven op 95 graden, met alleen onderwarmte (als dat kan, gebruik anders een slowcooker of het perterolie stelletje). Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
- In een grote koekenpan met dikke bodem braad je de lappen vlees aan in hete boter met wat olijfolie tot ze mooi bruin kleuren en haal ze dan uit de pan.
- Giet het braadvet over in een ruime braadpan met ovenbestendig deksel. Bak de aan ringen gesneden ui, de in plakken gesneden wortel, de abrikoos en de hele tenen knoflook. Blijf een paar minuten doorbakken en blus af met een scheut port.
- Voeg het vlees, de bouillon en de zilveruitjes toe en breng aan de kook. Haal van het gas, deksel op de pan en zet de stoof in de oven. 3 Uur is goed, 6 uur is beter.
- Serveer de stoof met puree, patat of rijst. Met een stukje brood kan uiteraard ook.