vegetarische Flammkuchen

Vegetarische Flammkuchen

Flammkuchen zijn in de basis niet vegetarisch. De basis van een Flammkuchen bestaat uit rode ui en spek. Het recept voor een Flammkuchen is zo simpel dat het schreeuwt om mee te variëren en experimenteren. Er zijn dan ook letterlijk duizenden Flammkuchen recepten te vinden. Op verzoek maakte ik voor een trainingsdag van Mindful Bolsward een tweetal vegetarische Flammkuchen. Meer Flammkuchen uit de Keuken van Quest vind je hier.

Flammkuchen, de oorsprong

Flammkuchen is van oorsprong een gerecht uit de keuken van de Frans-Duitse Elzas. Flammkuchen betekent niet dat je een ‘brandende taart’ eet, maar dat het gerecht in een brandende houtoven is gebakken. Bakkers uit de Elzas rolden een dunne lap deeg uit en legde deze in de houtoven ter controle of de oven heet genoeg was voor het bakken van het brood. Net zoals ik een stukje witbrood in de frituur gooi om te zien of het vet reeds heet genoeg is voor het bakken van mijn frikadelletje.

Vegetarische Flammkuchen

Recipe by Berend QuestCourse: Hoofdgerecht, Lunch
Porties

6

Personen
Bereiding

20

minutes
Oventijd

20

minutes
Rijzen

1

hour 
Totaal

1

hour 

40

minutes

Ingrediënten

  • Voor de bodem(s)
  • 300 gram bloem

  • 5 gram gedroogde gist

  • scheutje olijfolie

  • snuf zout

  • 180 cl lauw-warm water

  • Voor de basis topping
  • 1 rode ui

  • 2 eetlepels tapenade (rood of groen)

  • 1 grote beker crème fraiche

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1 teen knoflook

  • rasp van 1 citroen

  • grof gemalen peper

  • 50 gram geroosterde pijnboompitten

  • Voor de Spinazie-Kaas Flammkuchen
  • 200 gram verse, gewassen spinazie

  • 50 gram zongedroogde tomaatjes

  • 50 gram Feta (of witte Turkse kaas)

  • 6 snoeptomaatjes

  • Voor de Paprika-Blauwe Kaas Flammkuchen
  • 50 gram blauwe kaas

  • 1 rode puntpaprika

  • 4 gedroogde tomaatjes

  • 6 zwarte olijven

Werkwijze

  • Het deeg
  • Meng de ingrediënten voor het deeg en mix dit in een keukenmachine, of met de hand, tot een soepel deeg. Zet onder een doek weg op een warme plek en laat 1 uur rijzen. (Ga ondertussen verder met de toppings!)
  • Deel het gerezen deeg in 2 stukken, rol deze stukken heel dun uit en leg ze op een met bakpapier bedekte pizzaplaat (of maak een hele grote vierkante op je bakplaat, dat kan uiteraard ook).
  • Bedek de Flammkuchen met de toppings, en zet in een voorverwarmde oven van 200 graden. Na een minuut of 20 heb je heerlijke Flammkuchen.
  • De basis van de toppings
  • Nu het deeg aan het rijzen is rooster je in een droge koekenpan de pijnboompitten. Verwarm ook vast de oven.
  • Meng de crème fraiche, de lepel olijfolie, de geraspte teen knoflook en de geraspte citroenschil met een spatel door elkaar. Niet kloppen, dan wordt het dun. Maak af met wat gemalen peper.
  • Snijd de rode ui en de paprika in hele dunne ringen. Bak de spinazie een paar minuten op hoog vuur in een klein scheutje olie. Hak ook de gedroogde tomaatjes vast fijn.
  • Zet alle ingrediënten klaar en wacht tot het deeg gerezen is. Maak het deeg verder af (zie stap 2 en 3 van het deeg)
  • Aanbrengen van de toppings
  • Smeer de Flammkuchen bodems in met de crème fraiche. In het midden van de beide Flammkuchen leg je een lepel tapenade, met een kleine lepel trek je 6 sporen naar de zijkant. Je maakt als het ware vast 6 ‘punten’.
  • Verdeel de ui-ringen over de beide Flammkuchen.
  • Leg op 1 van de Flammkuchen schepjes spinazie, op de andere leg je de paprikaringen. Verdeel de fijngehakte tomaatjes over de Flammkuchen. Verdeel de witte kaas over de spinazie, de blauwe over de paprika. Op de spinazie leg je nog een snoeptomaatje, op de andere een olijf.
  • Bestrooi beide Flammkuchen tenslotte met geroosterde pijnboompitten en zet de Flammkuchen in de oven.
  • Eet vooral lekker!

Tip

  • Gebruik je, net als ik, 2 pizzaplaten om de Flammkuchen op te bakken? Zet ze dan onder elkaar in de oven en wissel de beide platen na een minuut of 10 om zodat ze allebei evenveel boven- en onderwarmte hebben gekregen.
vegetarische Flammkuchenvegetarische Flammkuchen
Je kunt heen en weer schuiven voor een beter beeld van de beide Flammkuchen.
close

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

 

Geef een reactie