Ik maak graag stoofpotjes. Met de slow-cooker. Maar goed, ik liet de deksel vallen en nu experimenteer ik met onze nieuwe Boretti oven. Dat gaat heel goed, bewijst bijvoorbeeld deze stoofpot die ik maakte. Een stoofpot van rundvlees met de nodige groenten, maar ook een paar handjes gedroogde abrikoos.
Ingrediënten
- een kilo rundvlees (ik gebruikte ‘baklappen’) in grote stukken
- 3 dikke plakken spek
- twee rode uien
- 4 tenen knoflook
- 1 venkel
- 1 prei
- 2 grote tomaten
- 1 gele paprika
- 2 handen gedroogde abrikoos
- olijfolie
- 2 eetlepels Provençaalse kruiden
- 1 eetlepel geroosterde paprikapoeder
- een scheut droge rode wijn
- peper en zout
Bereiding
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Wrijf het vlees in met de Provençaalse kruiden en wat peper. Ik zout het vlees nooit voor het bereiden, maar dat is een keuze.
Snijd de uien in parten en de knoflook fijn. Fruit deze samen in een ruime pan op laag vuur. Haal de ui en knoflook uit de pan en doe in een ruime ovenschaal.

Doe een scheut olijfolie (van een soort dat heet mag worden) in de pan waar de ui in is gebakken en bak de stukken vlees aan twee kanten op hoog vuur aan tot ze mooi bruin aangebraden zijn.
Voeg nu het vlees toe aan de ovenschaal. Zet de pan nog even terug op het vuur, voeg een scheut wijn toe en maak alle aanbaksels goed los van de bodem.

Ik kocht een stuk spek op de markt en sneed daar twee dikke plakken van. De plakken spek gaan op het vlees.

Nu bedek je de schaal met de gewassen en gesneden prei, paprika, tomaat en venkel. Ook de abrikoos gaat er nu bij. Voeg nog wat water, bouillon of wijn toe. Het gerecht moet ongeveer voor 2/3 onder het vocht staan.
Het geheel kan zo in en verwarmde oven op ongeveer 80 graden.

De schaal laat je de rest van de dag in de oven staan, minimaal een uur of 4 tot alles gaar is.
Eet lekker!