Deze Stoof van in rode wijn Gemarineerd Rundvlees is heel eenvoudig te maken, maar kost wel tijd. Het rundvlees wordt lange tijd in een marinade van rode wijn, laurier, knoflook, citroen en ui gelegd voordat het verder bereid wordt. Je kunt de marinade al de avond vooraf maken, het vlees in de marinade doen en pas de volgende dag bakken en stoven. Het resultaat mag er zijn. Een stevige, gebonden saus met een tikje zuur. Fantastisch om een ‘patatje stoofvlees’ van te maken, maar ook heel lekker met aardappelpuree en bijvoorbeeld rode kool. Klinkt ‘herfstig’, maar goed, in Nederland zijn ook in het voorjaar gelukkig voldoende herfstdagen die perfect zijn voor een lekkere stoofschotel.
Stoof van Gemarineerd Rundvlees
Course: HoofdgerechtCuisine: Wereld, FransDifficulty: Eenvoudig6
servings30
minutes4
hours12-24
Uur4
hours30
minutesIngrediƫnten
1 kg rundvlees (runderlap, riblap, stooflap)
1 fles droge, rode wijn (750 cl)
1 citroen
2 uien
4 tenen knoflook
3 laurierblaadjes
1 eetlepel bloem
1 eetlepel *mooie balsamico
200 ml runderfond
5 penen
4 grote tomaten of een paar handjes trostomaatjes.
2 geroosterde paprika’s (uit een pot)
olijfolie
peper en zout
Werkwijze
- Snijd de uien en citroen in parten. Maak de knoflook schoon en snijd de tenen in stukjes. Doe dit samen met de laurierblaadjes, de balsamico en de rode wijn in een grote schaal (met deksel). Snijd het vlees in stukjes en voeg dit toe. Zet het vlees in de marinade in de koelkast en haal het er pas weer uit een uur of 5 voor je wilt eten. Let op: voeg nog geen zout toe!
- Verwarm de oven voor op 110 graden. Als je geen oven hebt, gaat de stoof straks in een pan met dikke bodem of de slowcooker.
- Haal de schaal met marinade uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Haal het vlees uit de marinade (de marinade bewaren) en dep droog met een keukenpapiertje. Zet een grote koekenpan op het vuur en laat goed heet worden.
- Bestrooi het vlees met peper en zout en de bloem, doe een scheut olijfolie in de pan en bak het vlees op hoog vuur aan alle kanten aan. Doe het in porties, het is waarschijnlijk teveel om in 1 keer te bakken.
- Wanneer al het vlees even aangebakken is blus je de pan af met wat fond of wat van de marinade. Laat de aanbaksels los komen van de bodem. Verwijder nu de laurier uit de marinade. Meng de marinade met de fond.
- Leg in een ruime ovenschaal de wortelen, paprika en tomaat.
- Leg het vlees er op en schenk er de marinade er over. Zet de schaal ongeveer 4 uur in de oven (of op laag vuur in een pan of in de slowcooker).
- Wanneer het vlees gaar is verwijder je de restanten van de citroen, schept alles nog een keer om en serveer de stoof bijvoorbeeld met een patatje.
Eet smakelijk!
Aantekeningen
- *Balsamico kun je kopen in de supermarkt. Met een ‘mooie’ balsamico doel ik echter meer op een balsamico van 15 jaar oud. Stroperig en uitermate intens van smaak.
Goedeavond , ik heb een keer een recept gehad van een urker , dat was kabeljauw met soepgroenten klaargemaakt in boter in de oven . Weet u hier ook meer van ? Ik heb het toen 1x gemaakt maar weet niet meer of daar nog meer ingrediƫnten in zaten . Ik weet wel dat het zo lekker was om je vingers er bij op te eten , bij wijze van . Die urker was klaas jelle koffeman , misschien bekend bij u . Hopend op een reactie met vriendelijke groet Hans
Beste Hans, je zou dit recept eens kunnen proberen: https://keuken.berendquest.nl/recept-kabeljauw-op-een-bedje/