Siciliaanse Stoofschotel met Rund

Siciliaanse Stoof van Rund

De basis van dit recept voor een heerlijke Siciliaanse Stoof van Rund uit de oven haalde ik van Boodschappen.nl. Ik veranderde niet veel aan de ingrediënten, anders dan dat ik wel echte ‘zwarte olijven’ gebruikte en er een rood pepertje en wat basilicum aan toevoegde. De bereiding veranderde ik wel. Ik houd er van om een stoofpot af te laten koelen en daarna opnieuw op te warmen. In mijn beleving komt dat de smaak zeer ten goede. Net als bij veel soepen trouwens. Het was dus nog tamelijk vroeg in de ochtend toen de geur van olijfolie, tijm en knoflook huize Quest vulde.

Deze Siciliaanse Stoofschotel van Rund heeft verspreid die heerlijke geur van de Italiaanse keuken en is ook zeer smakelijk. Het is een werkelijk andere stoofschotel dan je wellicht gewend bent te eten. De kappertjes en de olijven geven er een heerlijke twist aan. Omdat ik de stoof na het toevoegen van de bleekselderij niet meer verder liet stoven, maar liet afkoelen bleven de selderij stukjes heerlijk fris en knapperig. Wij aten de stoof met een pasta. Rijst, aardappelen of brood kan uiteraard ook. De parmezaan die klaar stond op tafel heb ik niet aangeraakt, de stoof was van zichzelf gewoon te lekker.

Siciliaanse Stoof van Rund

Recipe by Berend QuestCourse: HoofdgerechtCuisine: Italiaans, Siciliaans
Porties

6

Personen
Bereiding

30

minutes
Oventijd

2

hours 
Totaal

2

hours 

30

minutes

Ingrediënten

  • 1 kg runderlappen (rib of stoof)

  • 2 sjalotten

  • 1 rode ui

  • 4 tenen knoflook

  • 1/2 liter rode wijn

  • 1 kopje runderfond

  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)

  • 2 handjes bloem

  • olijfolie

  • 75 gram roomboter

  • 2 eetlepels gedroogde tijm

  • 3 stengels bleekselderij

  • 1 aubergine

  • 20 zwarte olijven, pitten verwijderen

  • 2 eetlepels kappertjes

  • 50 gram pijnboompitten

  • 10 blaadjes basilicum

Werkwijze

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Snipper de ui, sjalot en knoflook. Fruit de ui en knoflook in olijfolie in een ruime, ovenbestendige pan. Voeg de wijn, tomatenblokjes en de fond toe en breng het aan de kook. Laat op laag vuur zachtjes pruttelen. Snijd het vlees in blokjes en haal de blokjes door de bloem met wat zout.
  • Maak een koekenpan heet en doe hier een scheutje olijfolie in en een klont roomboter. Geklaarde boter geeft het beste resultaat, die kun je heter maken zonder te verbranden. Bak hierin de met bloem bestoven blokjes vlees*. Voeg na een paar minuten de tijm toe en bak op hoog vuur mee. Als het vlees mooi aangekleurd is gaat het bij de pan met ui en wijn. Het vlees staat nu als het goed is ‘onder water’. Is dat niet zo, voeg dan wat bouillon, water of wijn toe.
  • Zet de pan met deksel een uur in de oven. Snijd ondertussen de aubergine in blokjes en doe de blokjes in een vergiet. Bestrooi met zout en laat 20 minuten staan. Spoel dan de blokjes af, dep droog en bak de blokjes mooi bruin in een koekenpan. Zet de blokjes daarna weg. Snijd de bleekselderij in dunne ringen.Siciliaanse Stoofschotel met Rund
  • Na een uur verlaag je de oven naar 120 graden en laat de pan nog een uur in de oven.
  • Haal de pan uit de oven en voeg de kappertjes, de courgette, bleekselderij en ontpitte en grof gehakte olijven toe. Roer de stoof goed om en laat rustig, met deksel op de pan de rest van de dag afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zet de pan een minuut of 10 voor je gaat eten op laat vuur. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en hak wat basilicum in grove stukken. Schenk de stoof in een warme schaal, voeg de basilicum toe, schep een keer om en bestrooi met pijnboompitten.
    Eet lekker!Siciliaanse Stoofschotel met Rund

Aantekeningen

  • * Verdeel het vlees in porties wanneer je pan niet groot genoeg is. Het vlees moet niet ‘gestapeld’ liggen en alle blokjes moeten de bodem van de pan raken. Anders gaat het vlees stoven in plaats van bakken.

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

2 Comments

  1. Martine Heil

    Wat een heerlijke recepten weer! Dank!

  2. Pingback: Rösti van Pompoen - De Keuken van Quest

Geef een reactie