Wanneer ik een kringloopwinkel binnen loop kijk ik altijd even bij de (kook)boeken. Buiten de enorme voorraad boeken die je vertellen hoe je een maaltijd in de magnetron maakt, liggen er soms ook boeken die de moeite waard zijn om mee te nemen. Wel blijft het vaak bij één keer bladeren waarna deze boeken in een kast verdwijnen. Een paar dagen geleden trok ik zo’n boekje weer eens uit de kast en stofte het af. Ik kocht namelijk een vleespakket en kreeg een paar dagen geleden 8,4 kilo eerlijk en heerlijk rundvlees thuis bezorgd. In de kast had ik nog een kookboek uit een kringloop liggen (inclusief een paar briefjes met handgeschreven recepten). Het boek heeft als veelbelovende titel: Kookbibliotheek, Vleesgerechten. Het is werkelijk een draak van een kookboek om te gebruiken, maar ik vond een recept dat – met wat aanpassingen – leidde tot een overheerlijke stoofschotel van rundvlees met tomaat.
De moeite en de tijd meer dan waard!
Details
6-8 personen
2 dagen
2,5 uur
Ingrediënten
- Voor de marinade
2 uien
2 tenen knoflook
1 rode puntpaprika
1 rode peper
1 flinke scheut olijfolie
2 eetlepels gedroogde Provençaalse kruiden
1 handje verse peterselie
3,75 dl rode wijn
- Voor de stoofschotel
1 kilo mooie runderlappen (rib, stoof)
3 tenen knoflook
2 theelepels tijm
1 scheut olijfolie
1 prei
325 gram kleine worteltjes
6 uien
750 gram tomaten
peper, zout en suiker
Werkwijze
- De marinade
- De uien, knoflook, paprika en peper schoonmaken en fruiten in de olie tot de uien glazig zijn. De peterselie en andere kruiden toevoegen, nog even aanbakken en dan blussen met de wijn. Breng aan de kook en laat na 5 minuten koken afkoelen.
- Leg de stukken vlees in een ruime kom en voeg de marinade toe. Zet ik de koelkast en laat 24 uur marineren.
- De stoofschotel
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het vlees uit de marinade, veeg de groenten er af en dep het vlees droog. Wrijf het vlees in met de knoflook, tijm, zout en peper.
- Verhit een scheut olie in de pan en schroei – in porties – het vlees op hoog vuur rondom even aan. Snijd ondertussen de ui en prei. De worteltjes hak je even doormidden.
- Voeg de groenten toe aan het vlees en voeg de helft van de marinade toe (de helft van zowel het vocht als de vaste bestanddelen). Zet het vuur lag en schep alles een keer om.
- Zet de pan met deksel in de oven (als je deksel van de pan een kunststof handvat heeft, schroef die er dan even af). Wanneer de schotel aan de kook is temper dan de oven naar 150 graden. Laat 1,5 uur stoven, schep alles om het half uur even om. Na 1,5 uur de rest van de marinade toevoegen en nog 45 minuten laten stoven op een temperatuur van 125 graden, nu zonder deksel.
- Was de tomaten en ontvel ze door de tomaten even op het kroontje een kruis te snijden en de tomaten 1 minuut in kokend water te dompelen en dan te laten schrikken in koud water.
- Snijd de tomaten in kwarten, voeg deze toe nadat de laatste 45 minuten verstreken zijn en laat nog een minuut of 10 mee sudderen.
- Snijd het vlees in plakken en serveer op een mooie schaal met de groentesaus er onder of er naast.
Eet vooral lekker en geniet!