Runderfond

Runderfond

Wakker worden. De geur van een mediterraans straatje vol kleine restaurantjes. De ogen dicht, nog even dromen. Het geluid van de zee, vrolijke stemmen en klinkende glazen. Een terras met de lekkerste gerechten. De pastelkleuren. De blauwe hemel. Wakker worden, de dag begint Berend!
Zo werd ik dus wakker afgelopen woensdag. Ik had op dinsdag, net na de middag een grote pan op het vuur gezet met geroosterde botten en een kilo ‘vliezen’. Vliezen zijn de restanten die een slager overhoud na het snijden van de verschillende delen van een dier. Een slager kan je deze vliezen voor weinig leveren, tenzij de slager ze al levert aan een ander die er mooie bouillon van maakt.
De bouillon – want dat was het toen nog – die had op dat moment al een uur of 20 staan te pruttelen. Na het zeven van de bouillon heb ik hem nog een uur of 4 ingekookt tot ik van een pan bouillon van 9 liter nog een liter of 1,5 fond over had. Lees hier wat het verschil is tussen bouillon en fond.

Steeds meer en steeds vaker gebruik ik een kopje, een paar scheppen of een scheut van een eigengemaakte bouillon of fond. Om een jus te maken, een saus, een soepje of een extra boost aan een pasta. Ook al plaats ik vaker het recept van een bouillon (van rund, of van bot), mijn idee is dat ik er niet genoeg over kan publiceren. Het is echt zo’n geweldige smaakmaker in mijn keuken dat ik mij niet meer kan voorstellen dat ik het ooit nog zonder doe, of naar een bouillonblokje grijp.
Een bouillon of fond kost echt weinig geld en eigenlijk alleen maar tijd. Het is niet ingewikkeld, je hoeft er niet bij te blijven en de tijd is geheel aan jou te bepalen. 6 uur kan, 10 uur kan en 24 uur kan ook. Wat jij wilt!

Runderfond

Recipe by Berend QuestCourse: De keuken van QuestCuisine: FransDifficulty: Eenvoudig
Bereiding

1

hour 
Kooktijd

8

hours 
Total time

1

hour 

10

minutes

Ingrediënten

 • Een bak geroosterde botten met groenten (Zie hier)

 • 1 kilo vliezen (vraag de slager)

 • 3 laurierblaadjes

 • 3 eetlepels peperkorrels

 • eventueel verse kruiden als tijm en rozemarijn

Werkwijze

 • Rooster de botten in de oven op 180 graden ongeveer 45 minuten.Bouillon van botten
 • Zet een grote pan (10 liter) met ongeveer 5 liter water op het vuur, doe de vliezen in de pan en breng aan de kook. Voeg de laurier, de peper en eventuele verse kruiden aan toe. Runderfond
 • Voeg de botten en groenten uit de oven toe, vul het water aan tot de pan vol is en zet de deksel op een kier. Laat de bouillon tot 20 uur pruttelen.
 • Haal de grote delen uit de pan, stort de bouillon door een vergiet en zeef daarna door een doek. Runderfond
 • Laat nu de bouillon nog een paar uur – zonder deksel – inkoken tot je nog 1 tot 2 liter over hebt. Nu heb je een heerlijke, kruidige en krachtige fond die een explosie van smaak geeft aan heel veel verschillende gerechten.

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

One Comment

 1. Pingback: Geroosterde Groentesoep - De Keuken van Quest

Geef een reactie