Het begon allemaal met de uitbater van het Turkse winkeltje vlakbij. “10 euro, één hele kilo!”, ze sprak de woorden bijna dreigend uit. Ik mompelde dat ik niet zou weten wat ik met een heel kilo walnoten moet, maar voelde mij toch een beetje verplicht om in ieder geval wat van de noten af te nemen. Blijkbaar zat zij er nogal mee. Ik wandelde dus naar huis met een pond walnoten. Zonder ook maar enig idee wat ik er mee ging doen.
Eerder deze maand maakte ik een ‘Roast Chicken Margherita‘ op basis van een recept van Jamie Oliver. Het inspireerde mij om op dezelfde manier een kip te grillen, maar dan niet met een ovenschotel tomaat, maar met heerlijke spruitjes met walnoten. Het bleek een gouden greep. Een ovenschotel is een fantastische manier om een maaltijd te bereiden. Eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer na en je weet zeker dat alle ingrediënten tegelijkertijd klaar zijn en op tafel staan.
Roast Chicken met Spruitjes en Walnoten
Course: HoofdgerechtCuisine: WereldDifficulty: Eenvoudig4
personen15
minutes1
hour1
hour15
minutesIngrediënten
1 kip (ruim een kilo)
750 gram aardappelen
500 gram spruitjes
2 sjalotten
1/2 bol knoflook
een flinke hand walnoten
40 gram roomboter
scheutje olijfolie
peper en zout
- Voor de kip
een scheutje olijfolie
sap en rasp van een limoen
1 hele limoen
1 eetlepel balsamico
1 eetlepel provençaalse kruiden
peper en zout
Werkwijze
- Verwarm de oven op 180 graden. Was de aardappelen, maak de spruitjes schoon.
- In een ruime ovenschaal doe je de in kwarten gesneden aardappelen, de spruitjes, de in kwarten gesneden sjalotten, de walnoten en de knoflooktenen (in de schil). Verdeel wat klonten boter over de schaal en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met peper en zout. Zet de schaal laag in de oven.
Meng de ingredienten voor de marinade. Kijk de kip na of hij goed schoon is van binnen. Schep een paar lepels van de marinade in de holte van de kip. Wrijf de binnenkant goed in. Wrijf ook de buitenkant van de kip helemaal in met de marinade. Was de limoen en stop die in de holte van de kip. Bind de kip dicht en zet hem op het rek in de oven, boven de schaal met spruitjes.- Laat de schaal en de kip een uur in de oven staan.
- Hussel de spruitjes en aardappelen na een half uur even om. Haal de kip uit de oven, verwijder de touwtjes. Haal de limoen uit de kip. LET OP!! De limoen is kokend heet van binnen.
- Snijd de kip in 4 delen. Prik een gaatje in de limoen en druppel het limoensap over de delen kip.
- Serveer op de borden de aardappelen, spruitjes en noten en leg er een mooi stuk Roast Chicken naast. Eet lekker!