koken zonder pakjes

Zalm Novosibirsk

Jaren geleden was er in Haarlem, vlak bij het station, een Russisch restaurant. Ik at daar eens zalm met een crème fraîche sausje. In Siberië at ik een stukje zalm met een andere dressing en een kleine salade van bleekselderij. De combinatie noem ik ‘Zalm Novosibirsk’.  Het recept is voor twee personen, als lunch. 

Eerst maken we een sausje van crème fraîche.

Neem een beker crème fraîche en snijdt een flinke struik bieslook aan kleine stukjes. Hak een paar blaadjes citroen melisse fijn. Roer alles met een beetje peper en het sap van een halve citroen bij elkaar.

Nu een dressing van olijfolie en citroen.

Het sap van een citroen, een flinke scheut olijfolie, een klein teentje knoflook en 1 rood pepertje zonder pitjes even door de blender halen. Het grappige is dat de scherpte van de peper verdwijnt, maar het geeft en een beetje kleur en een mooi aroma aan de dressing.

De salade.

Een paar stengels bleekselderij ontdoen van beharing (even de lange draden in de lengte verwijderen) en in hele kleine stukjes snijden. Een lente uitje in de lengte een paar keer doorsnijden en dan kleine reepjes van snijden. Een paar cherry tomaatjes vierendelen. 

Leg nu de zalm (op de foto 2 ons per bord, maar dat kan best minder uiteraard 😉 op een groot bord. Trek met een lepel een ring van de dressing over de rand van het bord. Schep wat salade (plus een lepeltje dressing) en saus naast de zalm. Garneer met schijfjes citroen, een paar olijfjes, peterselie en een blaadje citroen melisse.
Serveren met witte wijn en stokbrood.
O ja, houdt de resterende dressing bij de hand, want daar wil je heus meer van opscheppen. Al was het alleen om je stokbrood in te dopen.

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Geef een reactie