Ontbijtkoek

Ontbijtkoek!

Vandaag een recept voor ontbijtkoek. Ontbijtkoek is lekker. En, bijna iedereen die ik ken vindt ontbijtkoek lekker. Kinderen krijgen het mee naar school, of bij thuiskomst na school. Ontbijtkoek heeft nauwelijks iets met ontbijt te maken, maar is een heerlijk tussendoortje. Bij de thee, bij de koffie of in de pauze, van de wedstrijd. Vandaag laat ik zien hoe simpel het is om zelf ontbijtkoek te maken.

Er gaan veel ‘broodjes aap’ rond over ontbijtkoek. Je wordt er dik van! Je valt er van af! Het is gezond! Het is ongezond! Je kan er van poepen! Je raakt er van verstopt! Kortgezegd; ontbijtkoek biedt voor een ieder wat wils. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen en van de persoonlijke gesteldheid afhangen. Mijn mening is dat je alles wel in enige mate tot je kunt nemen. Alcohol, drugs, medicijnen. En dus ook ontbijtkoek. Met mate eten betekent ook dat ‘suikervrije’ ontbijtkoek gewoonweg pure bullshit is, tenzij er een medische reden is geen suiker te gebruiken.

Ontbijtkoek!

Recipe by Berend QuestCourse: TussendoortjeCuisine: HollandsDifficulty: Eenvoudig
Voorbereiding

15

minutes
Baktijd

50

minutes
Totaal

1

hour 

5

minutes

Ingrediënten

  • 160 gram bloem

  • 90 gram havervlokken

  • 1 ei

  • 100 ml melk

  • 125 gram roomboter

  • 2 theelepels bakpoeder

  • 2 theelepels gemberpoeder

  • 1 theelepel kaneel

  • 150 gram bruine basterdsuiker

  • 320 gram stroop

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng in een kom de bloem, haver, bakzout, gember en kaneel.Ontbijtkoek
  • In een pan met dikke bodem, op laag vuur smelt je de suiker, stroop en boter tot een homogene massa.
    Ontbijtkoek
  • Voeg daarna de mix van bloem en haver toe. Goed mengen met een garde. Voeg nu de melk en het ei toe. Roer om en voeg eventueel wat bloem toe wanneer het beslag te dun is. Het beslag moet vloeibaar blijven, te vergelijken met een dikke saus.
  • Leg een bakpapier op de bodem van het bakblik en vet de cakevorm verder in met boter. Het bakpapier voorkomt wat mij gebeurde, namelijk dat een deel van de koek in de vorm achterblijft. Ontbijtkoek
  • Giet het beslag in de vorm. Zet het bakblik in het midden van de oven en bak 50 minuten. Gebruik een satéprikker of breinaald om te kijken of de koek gaar is. Indien gaar zal er geen koek aan de naald of prikker blijven plakken en ‘glijdt’ deze er makkelijk in en uit.
    Eet lekker!

Recipe Video

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Geef een reactie