Porchetta

Recept voor Knapperige Porchetta

Recept voor Knapperige Porchetta

Recipe by Berend QuestCourse: HoofdgerechtCuisine: Italië, QuestDifficulty: Bewerkelijk
Personen

12

personen
Bereiding

1

hour 
Oven

2

hours 

56

minutes
Totaal

3

hours 

56

minutes

Een porchetta is een Italiaans gerecht. Van oorsprong een gegrild speenvarken, gekruid met of venkel, of rozemarijn als dominant kruid. Ik denk dat er geen kok op aarde rondloopt die niet een eigen versie heeft. Ik publiceerde eerder een rijkelijk gevulde porchetta, deze keer een recept voor een meer ‘basic’ porchetta. Het mooie aan dit recept is dat je een echt heerlijk crispy zwoerd krijgt die je als een soort van dobbelsteentjes van de porchetta af kunt knabbelen.
Deze porchetta is niet moeilijk te maken, wel vraagt het enig geduld en een scherp mes.

Ingrediënten

  • 1 stuk varkensbuik, met zwoerd, zonder rib. Ongeveer 2,5 kilo.

  • 3 tenen knoflook

  • 1 eetlepel venkelzaad

  • 30 gram pijnboompitten

  • 10 gedoogde tomaatjes

  • 4 takjes tijm (alleen de blaadjes)

  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden

  • Porchetta kruiden

Werkwijze

  • Leg de buit met het zwoerd naar boven en snijd het zwoerd kruislings iedere centimeter in. Snijd tot op het vlees, niet in het vlees.Porchetta zwoerd
  • Draai de buik om. Snijd en hak het kruidenmengsel en masseer het vlees er mee.Porchetta dry rub
  • Knip wat bindgaren op lengte en trek die onder de porchetta door.
  • Rol de porchetta strak op en bind de rol af. Eerst in het midden, dan de twee uiteinden en vervolgens waar nodig. Afhankelijk van de grootte van de rol.
  • Bestrijk de porchetta met olijfolie, bestrooi rijkelijk met peper en zout. Plaats de porchetta op een rooster.
  • Verwarm de oven op 135 graden en plaats de porchetta in de oven. Zet een bakblik onder de porchetta om het vet op te vangen. Gebruik een kernthermometer om de porchetta te verwarmen tot 62 graden Celsius.
  • Bij 62 graden zet je de oven op 250 graden en laat de temperatuur oplopen tot 67 – 69 graden, maar niet boven de 70. De zwoerd zal nu bruinen en knapperig worden terwijl het vlees van binnen heerlijk sappig is!
  • Laat de porchetta een kwartiertje afkoelen onder een alufolie (luchtig, niet afsluiten), verwijder de touwtjes en snijd de porchetta in plakken.
    Eet lekker!

Aantekeningen

  • De tijd die een oven nodig heeft is sterk afhankelijk van het merk en type oven. Houd rekening met een tijd tussen de 2,5 en 3,5 uur. Ik raad echt aan een goede kernthermometer te gebruiken.

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Geef een reactie