Visbouillon
2
liter30
minutes40
minutes1
hour10
minutesEen recept visbouillon, ik heb mij er toch maar eens aan gewaagd. Er gaan veel ‘do’s en don’ts’ rond over bouillon van vis en op de een of andere manier ben ik er altijd een beetje bang voor geweest. Het zal wel komen door de bederfelijkheid van het voornaamste ingrediënt: de vis.
Dat is wat mij betreft ook echt het allerbelangrijkste. Voor een visbouillon gebruik je vis resten, dat klinkt als afval maar is iets anders. Vis resten kun je vers krijgen en dat is een absolute voorwaarde voor een visbouillon.
Koop vis met de kop er nog aan. Je kunt namelijk aan de ogen zien of de vis vers is, en verse vis ruikt zilt.
Ingrediënten
2 kilo verse witvis resten (vraag je visboer)
1 stengel bleekselderij
1 prei
1 ui
1 citroen
handje verse, platte peterselie
scheutje olie
1 laurierblaadje
kopje droge, witte wijn
eetlepel peperkorrels
Werkwijze
- Hak de vis in stukken van een centimeter of 5. Mochten en kieuwen in de koppen zitten verwijder die dan en gooi weg. Laat de vis een kwartiertje weken in een bak koud water.
- Schil de ui en hak de ui, peterselie, prei en bleekselderij fijn. Doe de olie in een grote pan met dikke bodem en fruit alles een paar minuten zonder dat het bruint. Voeg de uitgelekte vis resten toe en bak een paar minuten mee. De vis zal wit gaan kleuren.
- Blus de vis af met de witte wijn. Voeg nu 3 liter water aan de kook, zet het op laag vuur en laat 20 minuten trekken. Schep het schuim er telkens af. Stort de bouillon door een zeef en breng opnieuw aan de kook. voeg het citroensap, de laurier en peperkorrels toe en laat nog 40 minuten trekken.
- Visbouillon kun je prima een paar maanden invriezen, in de koelkast blijft het een dag of 5 goed.