Recept Snert

Recept Snert

Gelukkig, het gaat vriezen! Er worden sneeuwstormen verwacht. Er wordt melding gemaakt van Siberische temperaturen. Nu ben ik daar geweest, en geloof mij, die -26 graden in de zon gaan we hier echt niet mee maken. Dat is echt wat anders dan een ‘gevoelstemperatuur’ van -15. Maar goed. Tijd voor Snert. Dat dan weer wel. Wel dit weekeinde maken beste mensen, dan kun je jezelf volgende week aan je eigen snert warmen.

Vandaag mijn recept voor snert. Snert, zo noem ik mijn erwtensoep. Voor mij was er altijd verschil tussen snert en erwtensoep. Erwtensoep koop je in de winkel en is gebonden, maar ook gemalen. Snert daarentegen is gebonden, maar heeft herkenbare stukken wortel, knolselderij, vlees en worst. Een klein zoektochtje leert echter dat Snert van oorsprong uit het Fries komt en sinds 1768 wordt gebruikt voor erwtensoep. “Met eenen sneirts” betekent: in één teug. Ik raad je dat overigens af met een pan erwtensoep van een liter of 10.

Soep van spliterwten wordt al sinds de oude Grieken gegeten. Wat ik niet wist is dat erwtensoepen niet alleen in Nederland of Europa wordt genuttigd, maar ook in Canada, de USA, Australië en het Midden Oosten. Snert ‘typisch Hollandse kost’ noemen is dus echt heel erg overdreven.

Recept Snert

Recipe by Berend QuestCourse: Hoofdgerecht, lunchCuisine: WereldkeukenDifficulty: Eenvoudig
Porties

10

personen
Bereiding

1

hour 
Kooktijd

3

hours 
Totaal

4

hours 

In het kort: Was en kook de erwten, voeg alle ingrediënten toe en verwijder na een uur de botten. Laat een paar uur sudderen.

Ingrediënten

  • 800 gram spliterwten

  • 4 speklappen

  • 2 rookworsten

  • 1 flinke sparerib, on-gekruid

  • 2 varken schenkels

  • 2 preien

  • 3 uien

  • 3 flinke aardappelen

  • 1 knolselderij

  • 4 winterpenen

  • 3 kruidnagels

  • 2 laurierblaadjes

  • peper en zout

  • 1 bleekselderij

  • 2 bosjes bladselderij

Werkwijze

  • Was de spliterwten. Breng de erwten met ruim water aan de kook. Schep het schuim van de erwten, giet na 4 minuten af en begin opnieuw met een pan water aan de kook te brengen met de spliterwten. Gebruik een hoge pan met ongeveer 4 liter water.
  • Snijd de sparerib in kleinere delen. Snijd de speklappen in stukken en voeg het vlees (zonder de rookworsten) toe aan de erwtensoep. Schil de aardappelen, de knolselderij en maak de uien schoon. Snijd de groente in stukken, maar doe het niet te fijntjes. Snijd ook de prei en wortelen aan stukken. Voeg de gesneden groente met de kruiden toe aan de soep, breng aan de kook en laat een uurtje sudderen. Gebruik de helft van de bladselderij.Recept Snert
  • Haal het vlees waar bot aan zit uit de soep, laat wat afkoelen en verwijder de botten. Snijd het vlees en doe terug in de pan.
  • Laat de soep nog een uur of 2 doorsudderen. Voeg daarna de gesneden rookworst en de resterende helft van de bladselderij toe. Laat nog een half uurtje garen. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met roggebrood, stokbrood of een zelfgemaakte crouton.Recept Snert

Aantekeningen

  • Beter is nog om de soep helemaal af te laten koelen en pas de volgende dag te eten.
  • Tip: Snert is heel erg goed in te vriezen en blijft in de vriezer ook lang goed.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

close

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

 

2 Comments

  1. Pingback: Recept Uiensoep - De Keuken van Quest

  2. Pingback: Capo di tutti Capocollo - De Keuken van Quest

Geef een reactie