koken zonder pakjes

Salade van Gefrituurde Courgette met Tomaatjes

Koken moet je een beetje op gevoel durven doen. Er moet wat uitdaging in zitten. Een goede manier om uitdagingen te vinden voor Berend is om te kijken wat er in huis is (hij kookt, maar doet zelden de boodschappen). En vervolgens te bedenken of er iets van de maken is. Het mooiste is wanneer je jezelf een voorstelling hebt gemaakt van wat je gaat maken en dat het resultaat er ook zo uitziet en smaakt als dat je bedacht had.
Vandaag vond ik twee courgettes in de ijskast, wat gemengde salade en wat kleine tros tomaatjes. Niet altijd is wat je in het hoofd krijgt ook in smaak te bereiken, deze keer ging het heel goed. De gefrituurde courgette salade was echt heerlijk fris, smakelijk en knapperig.

Dit receptje is geen ‘valrepenwerk’. Je bent er minimaal een half uurtje mee bezig en je kunt maar beter twee uur voordat je wilt eten beginnen. Moeilijk is het zeker niet.

Schil de courgette (gewoon, de kaasschaaf er over) en snijdt deze in plakken van anderhalve centimeter dik. In water met flink zout een half uur of langer wegzetten. Laat de schijven hierna goed uitlekken, dep ze eventueel droog. Verwarm in een grote pan een halve liter olijfolie. Wanneer de olie heet is gaan de schijven er in (niet alles in één keer, zorg dat de schijven ruimte hebben. Bak ze tot ze bruin gaan zien, laat ze daarna uitlekken en afkoelen.

Neem 5 kleine tomaatjes, snijdt een sterretje in de schil en dompel ze ongeveer een halve minuut in kokend water, spoel af onder de koude kraan en verwijder de schilletjes. Snijdt de tomaatjes in vieren.

Pak een grote platte schaal en bedek de bodem met de gemengde salade.
Verdeel daarover de courgette, bestrooi met ruim citroen en naar smaak met zout (eventueel peper).
Verdeel nu de tomaatjes er over. Hak wat peterselie en basilicum, strooi dat er over.
Maak van wat yoghurt, wat citroen en wat munt en/of dille een beetje dressing. Lepel dit over de salade.
Maak het af met wat olijven.

Eet de salade op kamertemperatuur. Wij aten hem gewoon met een aardappeltje en een stukje vlees. Ook de kinderen kunnen dit goed hebben. (De broccoli was trouwens van een paar dagen geleden 😉
De smaak is gemakkelijk en fris.
Eet lekker.

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Geef een reactie