Recept Notenbrood

Recept Notenbrood

Brood, daar zit wat in. Tenminste, als je maar wat aan het deeg toevoegt. Anders is het niet veel meer dan meel, gist, zout en water. Vandaag mijn recept voor een notenbrood. Een brood met een mix aan noten, pijnboompitten en rozijnen. Een brood dat heerlijk smaakt met een laagje roomboter en wat Maple Sirop.

Er is een periode geweest, zo tussen 2009 en 2011, dat ik bijna dagelijks brood bakte. De laatste jaren deed ik dat steeds minder, voornamelijk vanwege tijdgebrek. Tegenwoordig zit ik weer wat ruimer in mijn tijd, de kinderen zijn zelfstandig en dus begint het weer wat meer te kriebelen. En blijkbaar niet alleen bij mij. ‘Ga je een notenbrood maken?’, vroeg vrouw Quest mij gisteren uit het niets. Een vraag van vrouw Quest is als een opdracht voor mij. Vandaar.

Brood vraagt overigens wel tijd. Een lekker brood laat je 2 keer rijzen. Daarnaast vraagt het kneden spierkracht en doorzettingsvermogen. Of je moet een keukenmachine hebben natuurlijk.

Recept Notenbrood

Recipe by Berend QuestCourse: Lunch, ontbijtCuisine: HollandsDifficulty: Gemiddeld
Porties

12

plakken
Bereiding

2

hours 

30

minutes
Kooktijd

40

minutes
Totaal

3

hours 

10

minutes

Ingrediënten

  • 500 gram bloem

  • 20 gram gedroogde gist

  • 1 theelepeltje suiker

  • 10 gram zout

  • 30 cl lauwwarme melk

  • 25 gram roomboter

  • 1 kommetje gemengde noten (ongezouten)

  • 1 kopje rozijnen

  • 1 handje pijnboompitten

  • rasp en sap van een halve citroen

  • 1 eigeel

  • scheutje olijfolie

Werkwijze

  • Warm de melk, voeg melk, zout, gist en suiker bij elkaar. Goed roeren en 10 minuten laten staan.
  • Voeg de boter en melk bij de bloem in een kom en meng tot er een deeg ontstaat. Stort dan het deeg op een met bloem bestoven aanrecht of werkblad en kneed een soepel deeg. Doe het deeg in een kom, dek met een warme, vochtige doek en laat op een comfortabele plek een uur rijzen.
    (Als je een keukenmachine hebt gebruik je die voor het kneden van het deeg, maar met je handen is bevredigender.)
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan en zet weg. Stamp de noten stuk in een vijzel.Recept Notenbrood
  • Na een uur rijzen kneed je het brood nog even door. Snijd een stuk van 1/3 van het deeg en houd apart. Strooi de noten en rozijnen op een werkblad, neem 2/3 deel van het deeg en kneed de noten en rozijnen door het deeg.
    Recept Notenbrood
  • Rol met een deegroller het overgebleven deel van het deeg tot een grote, dunne lap. Strooi de pijnboompitten over de lap deeg en rol deze met de deegroller in het deeg.
  • Leg het notendeeg op de lap deeg met pijnboompitten en vouw de lap om het notendeeg. Je pakt het deeg als het ware in.Recept NotenbroodRecept Notenbrood
  • Draai het brood nu om, dek af met een vochtige doek en laat nog een uur rijzen op een warme plek. Verwarm na 45 minuten de oven voor op 180 graden.
  • Rasp de citroen, scheid een ei en klop het eigeel los samen met de citroenrasp. Snijd de bovenkant van het brood heel licht op een paar plekken in en smeer het brood aan de bovenzijde in met het ei-citroenmengsel.Recept Notenbrood
  • Leg het brood op een bakplaat met bakpapier. Zet in het midden van de oven en bak ongeveer 40 – 45 minuten.
  • Haal het brood uit de oven en besmeer het hete brood met een mengsel van citroensap en een scheutje olijfolie. Laat een kwartiertje afkoelen en serveer met boter en bijvoorbeeld Maple Sirop.

Aantekeningen

  • Je kunt ook gekruide en gezouten noten gebruiken, voeg dan niet meer dan een gram of 3 extra zout toe aan het deeg.

Eet vooral smakelijk!

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

close

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

 

Geef een reactie