koken zonder pakjes

Mosselen

Mosselen. Berend vindt het opwindende diertjes. Sexy. Mosselen eten is ook een beetje sexy. Het drupt altijd een beetje, het ruikt heerlijk en je eet ze met de handen. Lekker, voor in de vroege avond.
Mosselen zijn als voorspel.

Een goede mossel is niet moeilijk te vinden. Ga naar een goede supermarkt, en liever naar een goede visboer. Mosselen moeten beslist vers zijn, niet te klein en koop ze binnen het seizoen. Vanaf begin juli.
Mosselen laten zich heel gemakkelijk bereiden. Echt, iedereen kan het.
Een paar dingetjes om op te letten:

Wanneer je mosselen uitpakt ruiken deze zilt. Dus niet naar de visafslag op een hete zomerdag! (Zilt? ja zilt! Ga naar het strand, snuif en je weet wat ik bedoel.) Zet de mosselen ruim van de voren in een grote bak koud water. Laat ze even spoelen. Ververs het water een keer of drie.
Verwijder alle mosselen die beschadigd en/of stuk zijn!

Bij een lekkere pan mosselen hoort voor Berend brood en sausjes. Eigenlijk eet Berend maar 1 saus, maar goed. Een goede saus maak je natuurlijk zelf, daar kom ik een keer op terug. In ieder geval zorg je er voor dat je vers stokbrood een paar sausjes en eventueel een lekkere kruidenboter klaar hebt staan.
Mosselen maakt Berend als volgt:

In grote pan (Berend heeft er een die over 2 pitten past) giet je een halve fles droge, witte wijn. daar gaat bij: knoflook, uit, peen, gedroogde tomaat, peper, zeezout, peterselie, stukje prei en een onsje of wat uitgebakken spekreepjes. (En alle andere zaken die je lekker vindt!) Voeg daarbij een klein blikje tomaten puree en breng zacht aan de kook.
Wanneer de boel na een minuut of 10 lekker ingekookt is, gaat de andere helft van de fles witte wijn er bij. Opnieuw aan de kook brengen, mosselen in de pan aan de kook brengen en deksel er op. Na een minuut of 4 de mosselen een keer omdraaien, nog een minuut of 4 koken en hatsikidee. Klaar.
Schep met een schuimspaan een flinke berg op een diep bord. Eet de mosselen door 1 lege mossel als tangetje te gebruiken. Mosselen die niet open zijn: weg er mee!
En, dames en heren, die groente en spek-prut is ook heerlijk te eten hoor!

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

­čĄ× Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Geef een reactie