Kip Kerrie

Recept Kip Kerrie

Kip Kerrie. Heerlijk. Kip, kerrie, ananas en room als basis. In mijn recept voeg ik onder andere kokos en een sperziebonen toe. Ondanks een vrij forse lijst met ingrediënten is deze Kip Kerrie in het geheel niet ingewikkeld om te bereiden. De smaak is fantastisch en ik ken weinig mensen die je er niet een plezier mee doet.

‘Kip, het meest veelzijdige stukje vlees’. Het is een slogan die zwaar tekort doet aan wat de meeste Nederlanders eten van een kip: kipfilet. Dat is jammer. Niet alleen is dat zonde van de rest van de kip, het is ook jammer omdat kipfilet niet het meest smakelijkste deel van het dier is. Dat zit zo:

Borstspier en dijspier

Een kip is een vogel, maar vliegt niet. Een kip heeft daarom wel grote borstspieren, maar gebruikt die alleen om een beetje te fladderen. Ze zijn groot, maar weinig doorbloed en dragen weinig energie in zich. Daarom is kipfilet ook zo populair. Het ziet er niet bloederig uit, heeft nauwelijks enge vetrandjes en bevat weinig calorieën. Het is wel vaak erg droog.

De spieren van de kippendij daarentegen wordt de hele dag intensief door de kip benut. Immers, rondscharrelen is de favoriete bezigheid van het dier. Kippendijen van een dier dat genoeg ruimte had om lekker te scharrelen zijn daarom veel smaakvoller, malser en bevatten veel meer energie dan een kipfilet van de borstspier.

De ‘beter leven’ kip

Wil je echt vlees eten van een kip die een beter leven heeft gehad? Dan moet je niet in de supermarkt zijn. Al die stikkertjes en logo’s van keurmerken zijn mooi en indrukwekkend, maar zeggen vaak bijzonder weinig. Het is toch vaak een beetje ‘wij van wc eend adviseren wc eend’. Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in een initiatief als Grutto.com (voorheen Koop een Koe). Op mijn blog berendquest.nl schreef ik al eens een stukje over Grutto waarin ik stel dat ook vegetariërs best blij mogen zijn met Grutto. Mocht je overigens interesse hebben in Grutto en een keer een pakket willen bestellen, gebruik dan deze link. Het levert jou € 5,- korting op en het levert mij ook € 5,- korting op. Snijdt het mes aan twee kanten, zeg maar 😉

Kip Kerrie met een Boontje

Recipe by Berend QuestCourse: HoofdgerechtCuisine: Aziatisch, WereldkeukenDifficulty: Eenvoudig
Personen

4

porties
Bereiding

20

minutes
Kooktijd

40

minutes
Totaal

1

hour 

Ingrediënten

  • 500 gram kippendijen

  • 500 gram sperziebonen

  • 2 bekers rijst (+ 4 bekers water)

  • 1 eetlepel kerrie masala

  • 1 eetlepel paprikavlokken

  • 2 tenen knoflook

  • 5 cm verse gember

  • 2 sjalotten

  • 1 theelepel koriander

  • 1 theelepel komijnzaad

  • peper en zout

  • 250 ml slagroom

  • 250 ml kokos cream

  • 1 verse ananas

  • 1 rode peper

  • olijfolie

Werkwijze

  • Verwarm een wok (of grote hapjespan) met ene scheut olijfolie en fruit daar de gesneden peper, ui en knoflook in. Rasp de gember en voeg deze ook toe. Snijd ondertussen de kippendijen in stukjes van ongeveer 3×3 cm. Kruid met de kerrie, peper en zout, de koriander en de gemalen (in de vijzel) komijnzaad.
  • Doe 4 kopjes water in een pan en breng met wat zout ana de kook. Als het kookt 4 kopjes rijst toevoegen, losmaken van de bodem met een vork en met het deksel op de pan 20 minuten op het laagste pitje. Daarna van het vuur, de rijst losmaken met een vork en wegzetten met het deksel op de pan tot je gaat eten. Maak de boontjes schoon, halveer ze en kook ongeveer 10 minuten. Zet daarna het vuur onder de bonen uit, maar giet deze niet af.
  • Als de ui glazig is voeg je de kippendijen toe en zet het vuur hoog. Bak de kip rondom, blijf regelmatig omscheppen. Als de kip een minuut of 5 gebakken is voeg je een scheut van het vocht van de boontjes toe. Zorg dat je de aanbaksels goed van de bodem en wand van de wok schraapt.
  • Maak de ananas schoon, snijd deze in partjes en voeg toe aan de kip.
  • Voeg de kokos en de slagroom toe. Voeg nu ook de boontjes toe en breng aan de kook. Is de saus te dik? Voeg dan nog wat van het kookwater van de boontjes toe. Maak op smaak met peper en zout. Laat nog en minuut of 10 sudderen.
  • Serveer met de witte rijst.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

close

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

 

One Comment

  1. Pingback: Nasi met Kipsaté - De Keuken van Quest

Geef een reactie