Recept: Huisgemaakte Chicken Burger

Ik at niet eerder een Chicken Burger. Dat komt omdat ik niet in een KFC kom en als ik al iets ‘uit de muur’ eet, dan geen kip. Het staat mij simpelweg tegen. Nadat ik een vleesmolen had aangeschaft kon ik mijn eigen fantasie eens loslaten op een paar mooie kippendijen met als resultaat een paar overheerlijke, echte ‘Huisgemaakte Chicken Burgers’!

Details

Servings

6 personen

Prep time

45 minuten

Cooking time

15 minuten

Ingrediënten

  • Voor de Chicken Burgers
  • 900 gram kippendijen

  • 1 rode ui

  • 4 bruine boterhammen

  • 1 ei

  • 1 bosje peterselie

  • 1 eetlepel paprika vlokken

  • 1 rood pepertje

  • 1 theelepel kerrie masala

  • 1/2 theelepel kurkuma

  • peper en zout

  • Voor het broodje
  • 6 grote pita broodjes (15 cm doorsnede)

  • 3 tomaten

  • 1 stuk komkommer

  • 6 plakken kaas

  • Voor de saus
  • 1 eetlepel Turkse of Griekse yoghurt

  • 2 eetlepels mayonaise

  • 1 theelepel dille

  • 1 dessertlepel grove mosterd

  • 1 dessertlepel honing

Werkwijze

  • Verwarm de oven op 150 graden. Leg de bruine boterhammen op het rooster in de oven.
    Klop ondertussen de yoghurt, mayonaise, dille, mosterd en honing tot een gladde saus.
  • Maak van de kippendijen gehakt. Uiteraard ben je in het nadeel zonder vleesmolen, maar kippendijen zijn met een goed, scherp mes ook tot een – wat grover – gehakt te snijden.
    Breek het ei, voeg een flinke bos gesneden peterselie toe, een fijngesnipperde ui, het fijngesneden pepertje en de masala en kurkuma. Meng de gehakt goed door elkaar.
  • Ik voeg nooit zout toe aan het vlees voor ik het bak, zout onttrekt heel veel vocht en maakt je vlees droog. Strooi dus pas zout over de burgers op het moment dat zij al gebakken zijn en bijvoorbeeld de oven in gaan.
  • Kippengehakt is van zichzelf minder stevig dan bijvoorbeeld rund. Voeg daarom het brood uit de oven (wat onderhand beschuit is geworden) verkruimeld toe net zoveel tot het gehakt zich laat vormen tot mooie ballen. Vorm van 2 van de ballen alvast een grote hamburger.
  • Verwarm de oven nu door tot 220 graden. Zet een koekenpan op hoog vuur en laat de pan heel heet worden. Wanneer de pan heet is (echt heel heet dus) voeg je een klein scheutje olijfolie toe (een olijfolie van kwaliteit waarmee je kunt bakken, anders een andere olie).
  • Doe de 2 hamburgers in de pan, breng het vuur terug naar half en bak de hamburger een minuut of 2 per kant. Vorm ondertussen vast de volgende 2 hamburgers. Haal de bakplaat uit de oven, sprenkel een beetje olie op de plaat. Leg de gebakken hamburgers op de warme bakplaat.
  • Wanneer alle hamburgers gebakken zijn gaat de bakplaat in de hete oven. Na een minuut of 10 gaan de pita broodjes ook de oven in, op één van de roosters. Na een minuut of 7 zijn je hamburgers klaar en de broodjes warm. Nu gaan we de broodjes opmaken.
  • Snijd de pita broodjes open. Smeer een laagje saus op de bodem van het broodje. Leg er een paar plakjes komkommer op. Leg er de chicken burger op, dan de kaas en tomaat en eindig met een lepel saus ‘on top’. Uiteraard kun je hier je eigen fantasie volledig op loslaten.
    Alsjeblieft, een echte, eerlijke en overheerlijke Huisgemaakte Chicken Burger!
Huisgemaakte Chicken Burger
Kleingesneden kippendijen
Huisgemaakte Chicken Burger
Van kippendij naar kippengehakt
Huisgemaakte Chicken Burger
6 gelijke ballen draaien
Huisgemaakte Chicken Burger
en de gebakken chicken burgers kunnen nog even de oven in
close

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

 

Geef een reactie