Sommige bijgerechtjes zijn zo eenvoudig te maken en geven heel veel meerwaarde aan de maaltijd. Zoveel dat je je na de eerste keer afvraagt waarom je dit je hele leven al niet zelf maakt. Croutons is zo’n bijgerecht. In de winkel lijkt het, aan de prijs te zien, wel een delicatesse. Maar het is niets meer dan een beetje oud brood met wat olie en kruiden. Neem dit advies ter harte: maak je eigen croutons! Croutons zijn heerlijk bij soep, of bijvoorbeeld bij een Tzatziki.
Wat oud brood over? Stokbrood van gisteren? Iets lekkers nodig voor in de salade, bouillon of soep? Je eigen croutons maak je in een handomdraai. Het is echt heel simpel, weinig werk, staat mooi op de gedekte tafel en wordt zeker gewaardeerd. Mijn recept is geen harnas. Je kunt croutons eindeloos variëren. De basis is altijd brood met wat olijfolie en knoflook. De rest is aan jou.
Recept Croutons
Course: BijgerechtDifficulty: Simpel4
porties5
minutes10
minutes15
minutesIngrediënten
1/2 brood, liefst wat ouder
2 tenen knoflook
1,5 eetlepel droge oregano
rasp van een limoen
rasp van een sinaasappel
peper en zout
paar blaadjes basilicum
olijfolie
Werkwijze
- Verwarm de oven op 200 graden. Rasp de knoflook, rasp de limoen en sinaasappel en meng dit met een flinke scheut olie, de oregano en wat zout en peper.
- Leg een vel bakpapier op de ovenschaal, verdeel daarover het oliemengsel. Snijd het brood in stukken, verspreid dat over het bakpapier en hussel dat met je handen zodat alle olie in het brood trekt.
- Zet de ovenschaal in de oven. Na een minuut of 7 haal je het bakpapier weg, hussel de croutons en zet ze nog 5 minuten (of tot het brood mooi bruin geroosterd is) in de oven.
- Stort de croutons in een schaal en snijd de blaadjes basilicum fijn, strooi over de croutons. Proef en maak af met wat peper en zout indien nodig.
Pingback: Recept Tzatziki - De Keuken van Quest