
Dit recept voor een appeltaart is in de basis klassiek. Dat wil niet zeggen dat je er geen variaties op kunt loslaten. Ik verwerkte er vandaag een restant ‘Tutti Frutti’ in.
Benodigd voor taart en bodem
Het deeg voor de bodem:
- 450 gram bloem
- een theelepel zout
- 150 gram suiker
- 300 gram roomboter (koud)
- 3 eetlepels water (koud)
- een groot ei
Voor de vulling
- 5 grote, harde en zoetzure appels
- een hand rozijnen
- 150 gram Tutti Frutti
- 2 eetlepels kaneelpoeder
- 150 gram donkere basterdsuiker
- 2 beschuiten
- 2 eetlepels citroensap
- een eetlepel kandijsuiker
- een eigeel
Bereiding
Het deeg voor de bodem
Doe bloem, zout, suiker en het ei bij elkaar. Snijd kleine blokjes van de boter en voeg dit toe. Voeg het koude water toe en kneed een stevig, soepel deeg.
Pak in folie en zet minimaal een half uur in de koelkast. Langer mag – al wordt het 24 uur – korter moet je niet willen.
De vulling
Schil de appels, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in dunne plakken en doe deze in een kom. Besprenkel met citroensap. Hak de tutti frutti klein en voeg dit samen met de rozijnen toe. Voeg ook de suiker toe en de kaneel. Laat een half uurtje op een koele plek staan, schep regelmatig even om.
De taart maken
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een springvorm en vet deze in. Pak het deeg uit de koelkast, en rol het uit tot een centimeter of 9 groter dan de springvorm. (Mijn springvorm is 7 centimeter hoog, ik wil 2 centimeter overhouden voor het leuke ruitvormpje over de taart). Zet de springvorm op het deeg en snijd het deeg 7 centimeter buiten de rand uit. Vouw het deeg op, en bedek de springvorm. Zie hier wat ik bedoel.

Verkruimel de beschuiten op de bodem van de springvorm. Dit absorbeert straks het teveel aan vocht van de appels. Vul de springvorm met de appels waarbij je deze met de hand in de vorm schept, zodat je het vocht in de schaal laat!

Maak een bal van het deeg dat je over hebt, rol dit uit en snijd het in repen. Hier maak je een ruitpatroontje mee. Klop een eigeel op en bestrijk de ruitvorm. Maak af met wat kandijsuiker. Bak de taart in een uur gaar.
Laat wel goed afkoelen voor je gaat snijden.
Eet lekker!