Pompoen met Boerenkool

Pompoenschotel uit de Oven

Herfst! Hoewel ik steeds minder uitkijk naar de periode van koudere temperaturen, natte wind en weinig licht is de nieuwe pompoenoogst altijd reden voor een feestje. Wie maak je niet blij met een pompoensoepje. Vandaag een minder bekende bereidingswijze: Pompoen in stukjes, gebakken in de oven en geserveerd met walnoten en knapperige boerenkool.

Wanneer het herfst wordt kun je hier in het Friese Arum de pompoenen vers van het land kopen. Er is keuze uit tientallen soorten pompoenen, de een nog mooier dan de ander. Bij iedere uitgestalde bak met pompoenen staat de naam en of de pompoen eetbaar is of niet. De achterdeur van het boerenhuisje waar jij jouw buit afrekent is niet voorzien van een pinautomaat of een zelfscan. In plaats daarvan wordt de deur geopend door een ietwat verstoord en meewarig kijkende boerin met rode appelwangen. Uit de keuken komt de geur van pruttelende gehaktballen, peen en uien. Ik vraag mij iedere keer weer af of deze boerin zelf ooit een pompoen gegeten heeft.

Pompoenschotel uit de Oven

Recipe by Berend Quest
Personen

4

porties
Bereiding

15

minutes
Oventijd

30

minutes
Totaal

45

minutes

Ingrediënten

  • 2 fles pompoenen (Chutneys)

  • 200 gram walnoten

  • 200 gram boerenkool

  • 1 bol knoflook

  • 2 eetlepels honing

  • 1 theelepel chili poeder

  • peper en zout

  • olijfolie

Werkwijze

  • Verwarm de oven op 220 graden
  • Snijd de pompoenen in vieren en verwijder pitten. Snijd de pompoenen daarna in kleine blokjes. In een grote, lage ovenschaal verdeel je de pompoen en besprenkel je ruimhartig met olijfolie. Schep de pompoen even door de olie. Strooi een flinke theelepel chili poeder over het gerecht. Halveer de bol knoflook en leg met de open kant naar boven op de pompoen. Pompoen met Boerenkool
  • Zet de schaal in de oven en laat 20 minuten gaan, schep halverwege de pompoen even om. Ondertussen verhit je een koekenpan, stort de walnoten in de pan en schep de honing er over. Op hoog vuur even alles één minuut mengen . Daarna de pan van het gas halen.
  • Wanneer de pompoen beetgaar is, in de ene oven duurt dat wat langer dan in de andere, haal je de knoflook van de schaal, en stort de walnoten en de boerenkool op de pompoen. Laat nog een paar minuten meebakken tot de boerenkool knapperig is. Ondertussen knijp je de knoflook uit de schil en plet de tenen met een groot mes.
  • Haal de schaal uit de oven, meng de knoflook er door en schep alles goed om. Maak af met zout en peper. De schotel is een complete maaltijd, maar je kunt er uiteraard een lekker stukje vlees, kip of vis bij serveren.
    Eet smakelijk!Pompoen met Boerenkool
close

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

 

Geef een reactie