Pan di Spagna

Pan di Spagna

Pan di Spagna staat voor ‘Spaans Brood’ en is een sponscake. Je hebt er maar heel weinig ingrediënten voor nodig (bloem, ei, aardappelzetmeel en suiker). Om een mooie Pan di Spagna te maken zul je wel sterke armen moeten hebben om de ingrediënten echt goed te verwerken. 15 Minuten met een garde slaan is een hele kunst. Gelukkig zijn er keukenmachines die deze taak van je over kunnen nemen. De Pan di Spagna laat zich heel goed als een ‘kale’ cake eten, maar is ook een perfecte basis om je eigen fantasie op los te laten met likeur, noten, chocolade, jam en wat eigenlijk niet. Ik bakte de Pan di Spagna met gekruide cashewnoten.

In het boek ‘De smaken van Italië’ zag ik een recept voor een Pan di Spagna. Heel simpel, heel basic. Dat zelfs een heel simpel recept totaal verkeerd in een boek terecht kan komen kom ik vaker tegen. Het zegt denk ik iets over de schrijver die wel iets vastlegt, maar het gerecht blijkbaar nooit zelf heeft gemaakt. Omdat er niet vermeld werd dat de eidooiers en eiwitten gescheiden moesten worden en de eiwitten helemaal stijf moeten worden geklopt – nota bene de basis van dit gerecht – bakte ik dus een totale mislukking. De aanname dat het in een boek staat dus wel waar zal zijn zal ik niet meer doen. Omdat ik niet snel opgeef zocht ik verder, verbaasde mij over het verschil met de juiste receptuur en bakte een nieuwe Pan di Spagna. Ditmaal lukte het wel.

Pan di Spagna

Recipe by Berend QuestCourse: Voorgerecht, nagerecht, tussendoorCuisine: ItaliaansDifficulty: Bewerkelijk
Bereiding

30

minutes
Baktijd

40

minutes
Totaal

1

hour 

10

minutes

Ingrediënten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Scheid de eiwitten en dooiers.
  • De eidooiers en de suikers gaan bij elkaar, samen met de vanille, en sla je met de garde of keukenmachine tot een gladde luchtige massa waarbij de suiker volledig gesmolten is.
  • De eiwitten sla je met de garde of keukenmachine met een mespuntje zout stijf.
  • Zeef de aardappelmeel en bloem boven de eidooiers en spatel door elkaar. Schep er nu rustig de eiwitten door. Niet hard roeren, kloppen of slaan want dan gaat de lucht er uit.
  • Vet een ronde springvorm in, bestuif de bodem en wand met bloem. Giet het beslag in de bakvorm en verdeel de noten er over. Zet de Pan di Spagna 35 tot 40 minuten in de oven. Heerlijk bij de koffie of thee. Bijvoorbeeld met wat vijgenjam er naast.
    Eet lekker!

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Geef een reactie