Recept Snert

Het Dieet maar niet Dieet

“Nee, dat neem ik niet. Ik ben op dieet.” Ik hoor het regelmatig, en wellicht ben jij ook iemand die met de regelmaat van de klok een dieet volgt. Verreweg de meeste diëten blijken mensen niet te helpen om voor langere duur een wenselijk gewicht te behouden. In heel veel gevallen zelfs zijn mensen die een dieet volgen na verloop van tijd zelfs zwaarder dan voordat zij aan het dieet begonnen. Hoe komt dat toch?

Overgewicht = Markt

Ons overgewicht is markt. Net zoals er een markt is voor de overdaad aan voedsel die ons helpt een ongezond gewicht te bereiken, zo is er ook een markt voor producten die ons beloven die extra kilo’s weer kwijt te raken. Veel van die producten – in de vorm van pillen, zalfjes, drankjes en poeders – beloven ons zelfs dat we gewicht kwijt raken zonder het dikmakende eetpatroon aan te passen en zonder de opdracht meer te bewegen. Afvallen kun je vanuit je luie stoel, knabbelend aan een punt opgewarmde diepvriespizza. En, we geloven het ook nog. Iedere week worden er wel nieuwe ‘revolutionaire’ pillen, poeders, machines aan ons opgedrongen die jou wel gaan helpen af te vallen.
Deze markt is wereldwijd goed voor vele miljarden euro’s omzet en hele dikke winsten.

Afvallen = Mode

Waar markt is, komt mode. Mode is een manier om steeds weer opnieuw geld te kunnen verdienen in een bepaalde markt. Vaak onder de noemer van ‘innovatie’. Als we elk jaar dezelfde kleding zouden dragen is dat slecht voor de markt. De industrie van het afvallen is ook erg modegevoelig. Het opmerkelijke is uiteraard dat wanneer er een dieet bestond dat echt en voor langere duur zou helpen al die andere diëten overbodig zouden worden, toch?

Dieten = Jojo’en

Jezelf (of beter: jouw lichaam) straffen door een periode niet of extreem minder te eten helpt niet. Je lichaam lacht er om. Jouw lichaam past zich aan en gaat gewoon zuiniger om met wat er aan energie binnenkomt. Je valt wel af, maar zeker niet blijvend. Ga ja na een hongerperiode en een paar kilo lichter weer eten dan reageert je lichaam met het aanmaken van reserves. Hoppa, de kilo’s vliegen er weer aan. De kans is groot dat je zwaarder wordt dan voor je begon. Dus moet je weer op dieet. De jojo is geboren.

Streefgewicht = Evenwicht

Mijn persoonlijk uitgangspunt is dat overgewicht wordt veroorzaakt door een gebrek aan evenwicht. Op gewicht komen en blijven betekent dus dat je een nieuwe, gezondere balans moet aanbrengen tussen het voedsel dat je eet en de energie die je nodig hebt. Dat evenwicht kun je niet kopen. Dat evenwicht staat niet ergens op de plank. Dat evenwicht zul je zelf moeten ontdekken. Wanneer je te zwaar bent stel jezelf dan eens een aantal vragen. In de antwoorden zul je zeer waarschijnlijk de oplossingen vinden.

Vragen stellen = Antwoorden vinden

Berend Quest houdt van koken en van lekker eten. Er zijn veel mensen die mij vragen, soms zelfs verwijten, dat ik bijna dagelijks de meest lekkere gerechten kan publiceren en zelf redelijk op gewicht weet te blijven. “Hoe kan dat nou? Eet je je eigen eten wel?” Geloof mij, ik eet wat ik kook. En ik eet best wel veel. Daartegenover staat dat ik mijzelf wel in evenwicht probeer te houden. Dagelijks koken, zonder pakjes. Zelden een vette hap uit de muur. Zuinig met suiker. En, als ik niet voldoende beweeg, dan ben ik in ‘no time’ 10 kilo zwaarder. ‘Bewegen is de prijs voor het eten’, zeg ik wel eens. Stel jezelf dus een paar vragen over je eetgewoonten en de mate waarin je beweegt en sport. De antwoorden zullen je helpen meer evenwicht aan te brengen.

Goed voedsel helpt!

Echt. Ik heb al heel vaak aan mensen het advies gegeven om op te houden met diëten en te gaan leren koken. Heel veel mensen die te zwaar zijn eten ongezond en koken is vaak ook niet ‘hun ding’. Leren koken, plezier krijgen in het bereiden van je eigen maaltijd helpt je met het vinden van meer evenwicht. Je weet dan wat je eet, je bepaalt zelf hoeveel zout, suiker en vet je in jouw maaltijd stopt. Voor evenwicht is inzicht nodig. Zelf je maaltijd koken helpt je daarbij.

Tot slot een aantal leestips:

Een artikel op de website van Radar over hoe jouw onzekerheid winst oplevert.
Een artikel (PDF) uit Terzake over het verbeteren van lifestyle.
Een blogpost op de ‘Energieke Vrouwenacademie’ over hoe ‘crashdiëten’ je dik maken.

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie