Harira

Noord Afrikaanse soep: Harira

Harira is een heerlijk geurende en smaakvolle soep waarover ik las dat ze voor veel Noord Afrikanen tijdens de ramadan niet mag ontbreken. Harira wordt gegeten bij de maaltijd na direct na zonsondergang; de iftar. Tijdens de ramadan wordt door Moslims wereldwijd tussen zonsopgang en zonsondergang gevast. De maaltijd die na zonsondergang wordt gegeten heet de iftar. De iftar is een maaltijd die uren kan duren omdat er niet te snel gegeten moet worden. Je kunt je voorstellen dat wanneer je na een dag vasten te haastig eet je heel snel ‘vol’ zit en niet aan de hoeveelheid energie en voedingsstoffen komt die je de volgende dag weer nodig hebt.

Het recept voor harira kent een aantal vaste ingrediënten zoals tomaten, kikkererwten, linzen en selderij. Voor de soep die ik maakte gebruikte ik daarnaast ook paprika, couscous, rode peper en rundvlees.

Marokkaanse soep: Harira

Recipe by Berend QuestCourse: Voorgerecht, hoofdgerecht, lunchCuisine: Noord AfrikaDifficulty: Eenvoudig
Hoeveelheid

2.5

liter
Bereiding

10

minutes
Kooktijd

1

hour 
Totaal

1

hour 

10

minutes

Ingrediënten

  • 200 gram mager rundvlees

  • een kopje zelfgemaakte bouillon of 3 bouillonblokjes

  • 1 grote rode ui

  • 1 rode peper

  • 1 ingemaakte geroosterde paprika

  • 5 tomaten

  • 1 kopje kikkererwten

  • 1/2 kopje linzen

  • 1/2 kopje couscous

  • 3 takken verse peterselie, 3 takken selderij en 1 tak koriander

  • olijfolie

  • 1 blikje tomatenpuree

  • 3 eetlepels bloem

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1 theelepel gemberpoeder

  • 1/2 theelepel kaneel

  • peper en zout

Werkwijze

  • Snijd het vlees in kleine stukjes, maal de ui fijn in de keukenmachine. Neem een soeppan met dikke bodem, schroei het vlees aan in een scheut olijfolie en voeg na 2 minuten de ui toe. Voeg de fijngesneden rode peper, de kurkuma, kaneel, gemberpoeder, bladselderij en peterselie toe, fruit nog een minuut of 3 door.
  • Voeg 1,5 liter water toe en breng aan de kook. Laat een kwartiertje pruttelen. Maal de tomaten in de keukenmachine en voeg samen met de linzen, fijngesneden paprika en couscous toe aan de soep. Voeg de bouillon toe en laat de soep een half uurtje pruttelen.
  • Meng de bloem in een schaaltje met 200 cl lauw water. Gebruik een garde, zorg dat er geen klontjes in zitten. Voeg het bloempapje toe aan de soep en roer goed door. Laat nog een kwartiertje sudderen.
  • Voeg de tomatenpuree en de kikkererwten toe en laat de soep nog even doorkoken. Voeg nu ook de koriander toe. Proef en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.
  • Als de soep te dik is naar jouw smaak voeg je wat water toe.
    Eet lekker!

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Geef een reactie