Deze pan mosselen bereidde ik iets anders dan gewoonlijk. In plaats van de mosselen samen met groenten te stoven begon ik met het bakken van spekjes. Het resultaat was heel goed. Ook de ‘bijproducten’, de spek en de groenten, gingen mee naar binnen en niet bij de lege schelpen in de vuilcontainer.
Mosselen dus. Geen ‘mossels’. Er is ook geen strijd tussen kampen over mogelijk zoals bij ‘patat’ en ‘friet’. Het is mosselen en daarmee klaar. Ook al is van Dale er niet duidelijk in. Voor mij zijn het mosselen. Punt. Uit.
Mosselen
Course: Hoofdgerecht2
Personen15
minutes10
minutes25
minutesIngrediënten
2 kilo mosselen
250 gram spekreepjes
1 preitje
1 sjalot
2 tenen knoflook
1 rode peper
1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
1 winterpeen
droge witte wijn
1 blikje tomatenpuree
Werkwijze
- Spoel de mosselen 2 keer in koud water. Haal de beschadigde mosselen er uit, en gooi die weg. Zet de mosselen klaar in een vergiet.
- Zet een ruime pan op het vuur en bak de spek in eigen vet. Snijd ondertussen de prei, sjalot en peper fijn. Rasp de peen grof.
- Wanneer de spek mooi gekleurd is voeg je de overige ingrediënten toe. Bak even aan op hoog vuur. Blus af met een flinke scheut wijn, en laat nog 1 minuut garen. Vul de wijn aan tot er een vingerkootje vocht in de pan staat. Breng aan de kook op hoog vuur.
- Stort de mosselen in de pan, doe de deksel er op en laat 2 minuten goed doorkoken. Schud of schep de mosselen om en laat nog 3 minuten doorkoken. Haal van het vuur en serveer de mosselen met een stukje stokbrood en wat verschillende sausen naar smaak. Leg ook een mes en vork neer, want ook de groenten en spek zijn de moeite waard om op te eten.
- Denk er om, mosselen die niet open zijn gegaan gooi je gewoon weg.
Eet lekker!