Gestoofde Groenten met Zalmmoot

Koolhydraat Arm Eten

Sinds ongeveer een maand of twee eten we in huize Quest minder koolhydraten. Niet vanuit een opdracht, niet vanuit een visie. Het kwam eigenlijk een paar keer zo uit. Wat maakte dat we (veel) koolhydraten blijvend zijn gaan mijden heeft te maken met ons gevoel. We voelen ons er namelijk beter onder. Energieker, minder opgeblazen en meer voldaan. O ja, en we zijn inmiddels een paar kilo lichter. Ook niet vervelend.

Mogen, geen moeten

Er wordt heel veel gesproken en geschreven over koolhydraat arm of koolhydraat vrij eten. Ik heb mij er niet in verdiept en ben dat ook niet van plan. Maar mocht je dat wel willen, dan zegt Quest: ‘be my guest’, Berend Quest heeft namelijk een hekel aan diëten. Een (beschreven) dieet vertelt je wat je moet en vooral wat je niet mag. Ik vind dat een slecht concept. Moeten en niet mogen leiden er in mijn ogen altijd weer toe dat mensen in verzet gaan. Het zat worden. Zich de les niet willen laten lezen. Goed, gezond en bij jou passend voedsel is onderdeel van jouw stijl van leven. Anders gaan eten werkt volgens mij alleen echt wanneer jij een interne motivatie vindt om je stijl van leven te veranderen. Een levensstijl die ook om een ander dieet vraagt.

Mijden, niet verbannen

De term ‘vermijden van koolhydraten’ gebruik ik heel bewust. Ik geloof niet in het uitsluiten van voedsel. Het vermijden van koolhydraten is het doorbreken van een patroon, niet het verbannen van bepaald voedsel. Trek in een patatje? Dan koop ik een patatje. Te gast en er wordt een pasta geserveerd? Dan eet ik een pasta. Het leven is namelijk veel leuker en meer haalbaar met richtlijnen, in plaats van verboden.

Goed voelen tegen ‘goed’ doen

Eten is niet alleen lekker, eten is goed voor je. Sterker, zonder eten houdt de kwaliteit van het leven al redelijk snel op, en op termijn ga je zonder voedsel overlijden. Producenten en andere commerciële voedsel ‘deskundigen’ willen je heel graag vertellen wat ‘goed’ voor je is. Dat het slijten van de aangeprezen producten in de regel vooral goed voor de portemonnee van die ‘deskundige’ is vertellen zij er uiteraard niet bij. Voor mij werkt het anders. Ik kijk liever naar waar ik mij goed bij voel. Het vermijden van koolhydraten geeft mij een goed gevoel, ik heb niet perse de illusie dat ik iets ‘goeds’ doe. Mijn gewicht neemt af, mijn bloeddruk daalt, ik slaap sneller in en ik sta uitgerust op. Dat geeft mij een goed gevoel, en daarom doe ik het.

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie