Kippenbouillon-met-oosterse-pit

Kippenbouillon met oosterse pit

Kippenbouillon met oosterse pit

Recipe by Berend Quest
Hoeveelheid

3

liter
Bereidingstijd

1

hour 
Kooktijd

4

hours 
Taotaal

5

hours 

Een echte soepkip is niet overal te verkrijgen. Denk niet dat je een bouillon kunt trekken van een diepvrieskip uit de supermarkt. Vraag de poelier om een echte, liefst verse soepkip. Een soepkip is een oudere kip die geen eieren meer legt en veel meer ‘vet op de botten’ heeft dan een braadkuiken. Ideaal is de soepkip die een vrij leven heeft gehad.
Deze bouillon is echt de perfecte basis voor een snelle oosters getinte kippensoep of soto ayam. Door wat verse groente fijn te snijden, een paar blokjes longton en wat kip op een diep bord te leggen en hier de kokende bouillon over te gieten serveer je in een paar minuten de meest verrukkelijke, licht verteerbare lunch of tussendoortje.
Het lijstje met ingrediënten is uiteraard helemaal naar eigen believen aan te passen. Belangrijker is de juiste werkwijze te volgen.

Ingrediënten

  • 1 verse soepkip

  • 2 uien

  • 1 prei

  • 2 stengels bleekselderij

  • 4 tenen knoflook

  • 2 rode pepers

  • 1 handje verse selderij

  • 5 limoenblaadjes

  • 3 blaadjes salam

  • 2 stengels citroengras

  • 3 flinke wortelen

  • sap van 1 citroen

  • 1 stuk verse gember

  • 1 stuk verse laos

Werkwijze

  • Spoel de kip af. Hak en snijd de kip in kleinere stukken. Bij een hele kip verwijder je het staartstukje, daar zit een bitter kliertje in. Doe de kip in een grote pan en voeg 3 liter water toe. Zet de kip op een laag vuurtje, doe het deksel op de pan en breng langzaam aan de kook.
  • Was alle groenten en snijd in grote brokken. Snijd de laos en gember in plakken. Kneus de knoflook en het citroengras.
  • Wanneer de kip aan de kook is verwijder je het deksel. Er zal schuim op het water komen, dat schep je er af. Wanneer er geen schuim of andere losse delen meer komen bovendrijven voeg je de groenten en kruiden toe.
  • Laat de bouillon nu 3 tot 4 uur trekken zonder deksel op de pan. De bouillon is klaar wanneer de kip gemakkelijk uit elkaar te trekken is.
  • Haal de kip uit de bouillon en laat een beetje afkoelen in een grote schaal.
  • Haal de bouillon door een fijne zeef en laat afkoelen. Zet bijvoorbeeld buiten in de winterse kou. Hierdoor stolt het vet en komt bovendrijven. Schep het vet van de afkoelde bouillon. Je kunt de bouillon ook door een doek zeven, het vel blijft dan achter in de doek.
  • Pluk de kip en gooi vellen en botten weg. De kip die je overhoudt kun je gebruiken om een soepje te serveren, maar is ook heerlijk om even aan te bakken in een boemboe en als ‘pulled chicken’ op een broodje te serveren.

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Geef een reactie