Dit recept voor Kip Tikka is een afgeleide van de oorspronkelijke Indiase Kip Tandoori, die gemaakt wordt met kippenpoten en bereid wordt op de gril of in de oven. Het verschil tussen Tikka en Tandoori is niet zozeer de saus, maar wel dat de Tikka wordt gemaakt van botloze kip. In mijn geval kippendijen.
Kip Tikka
Course: HoofdgerechtCuisine: IndiaasDifficulty: eenvoudig4
personen15
minutes20
minutes2
hours2
hours35
minutesIngrediënten
500 gram kippendijen
2 uien
1 rode peper
2 kopjes rijst
2 naanbroodjes
verse koriander
olijfolie
- Voor de marinade
2 tenen knoflook
150 gram Turkse yoghurt (10%)
3 cm verse gemberwortel
1 theelepel komijn
1 theelepel kaneel
1 theelepel kurkuma
sap van een halve citroen
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
peper en zout
Werkwijze
- Rasp de knoflook en de gemberwortel boven een kom. Voeg de rest van de marinade ingrediënten toe en meng goed door. Snijd de kippendijen in blokjes en voeg toe aan de marinade. Zet afgedekt een uur of 2 weg. (zorg wel dat alles weer op kamertemperatuur is voor je het gaat bakken).
- Maak een wok heet en fruit de gesnipperde ui en rode peper.
- Voeg de kip in de marinade toe. Zet het vuur niet te hoog en gaar de kip in 20 minuten, schep regelmatig om. Voeg na 18 minuten nog even wat verse yoghurt toe en wat water wanneer de saus erg dik blijft.
- Kook de rijst* volgens de verpakking.
- Snijd wat verse koriander.
- Schep wat rijst op de borden, daarna wat van de Tikka en maak af met wat koriander.
Aantekeningen
- *tip: gewone, langkorrelige Surinaamse rijst kook je als volgt: 2 delen water aan de kook brengen met wat zout. Voeg gelijke delen rijst toe, roer even om. Doe de deksel op de pan, laagste vuur en laat 20 minuten gaan. Niet onder het deksel loeren, na 20 minuten omroeren, van het vuur en met deksel nog een kwartier laten rusten. Altijd goed.