‘Miso’ is een ‘condiment’ uit de Japanse keuken. Dat klinkt heel gewichtig, maar je kunt het ook wat eenvoudiger maken. Miso is een kruidige pasta van sojabonen die in de Japanse keuken wordt gebruikt in saus, soep of om groenten in te leggen. In dit gerecht wordt de miso toegevoegd aan een bouillon waarin het rundvlees gestoofd wordt. Het resultaat is een heerlijk gekruide runderstoof die door het gebruik van de miso een andere, nieuwe geur en smaak aan de traditionele runderstoof geeft.
De inspiratie voor dit recept voor een in Miso Gestoofd Rundvlees vond ik in het boek ‘Bouillon’ van Jean Beddington. Mijn zoektocht naar de perfecte bouillon ben ik begonnen met het aanschaffen van precies dat boek. Niet alleen beschrijft het boek heel helder en begrijpelijk de do’s en don’ts bij het maken van de verschillende bouillons, het boek staat vol met recepten voor gerechten met een bouillon als basis of belangrijk ingrediënt.
In Miso Gestoofd Rundvlees
Course: Hoofdgerecht, SausCuisine: wereldDifficulty: Eenvoudig4
personen15
minutes3
hours3
hours15
minutesIngrediënten
750 gram rundvlees van de borst
1 ui
3/4 liter runderbouillon
120 gram miso
1 eetlepel geraspte gemberwortel
1 steranijs
1 spitskool
olijfolie
250 gram kastanjechampignons
scheutje citroensap
Werkwijze
- Verwarm de oven op 140 graden. Neem een ruime pan die in de oven kan. Maak de pan heet en doe een scheut olijfolie in de pan. Braad het vlees op hoog vuur aan beide kanten bruin in een paar minuten. Haal het vlees uit de pan en voeg dle in partjes gesneden ui toe aan het vet, zet het vuur laag.
- Breng de bouillon aan de kook en roer de miso er door, voeg ook de gember toe. Leg het vlees terug in de pan en voeg de bouillon toe en de steranijs. Zet de pan met deksel in de oven. Laat in totaal 3 uur in de oven, draai het vlees een keer om op de helft van de tijd.
- Bak de in plakjes gesneden champignons op hoog vuur bruin. Blus af met een scheutje citroen.
- Snijd de spitskool in smalle reepjes en bak 7 minuten in wat olie. Haal de pan uit de oven, giet een paar lepels van het vocht in de hete pan met kool, roer de kool door en zet het vuur uit. Haal het vlees uit de pan, voeg de champignons toe aan de saus. Schep wat vlees op een bord met wat kool. Giet royaal wat saus over het vlees.
Serveer met bijvoorbeeld witte rijst.
Eet lekker!