Een tijdje terug zapte ik verveelt wat langs de verschillende zenders op televisie tot ik James Martin tegenkwam die een zalm bereidde. Martin maakte een Zalm Gemarineerd in Bieten. Op zijn website kon ik het recept niet vinden, maar ik maakte de zalm zoals ik het onthouden heb. Deze zalm wordt 24 uur gemarineerd in bieten, zout, suiker en citroen waardoor hij een mooie, intense kleur en smaak krijgt. De zalm wordt als een sushi, dus rauw gegeten met een lekker fris sausje. Deze zalm doet het fantastisch wanneer je een groep mensen op de borrel hebt of als een voorgerechtje.
In Bieten Gemarineerde Zalm
Course: voorgerecht, borrelCuisine: WereldDifficulty: Eenvoudig8
porties30
minutes24-36
uurIngrediënten
1 kilo zalm, op de huid
4 rode bieten
120 gram suiker
60 gram zout
2 citroenen
- Voor de saus
6 eetlepels creme fraiche
3 eetlepels mayonnaise
1 eetlepel verse dille
sap van 1 citroen
een scheutje olijfolie
peper en zout
2 theelepels grove mosterd
Werkwijze
- In een blender doe je de bieten, de suiker, het zou en het sap + de zest van de citroen. Maal alles fijn.
- Leg in een grote schaal meerdere lagen huishoudfolie, kruislings over elkaar.
- Schep op de folie de helft van de bieten en spreid goed uit.
- Leg de zalm op de biet.
- Schep de rest van de biet over de zalm en smeer de zalm helemaal in.
- Vouw de folie dicht en zet de zalm 24 tot 36 uur in de koelkast.
- Meng de verschillende ingrediënten voor de saus, breng op smaak met peper en zout.
- Pak de zalm uit en spoel de zalm af onder de koude kraan. Laat de zalm even een half uurtje op kamertemperatuur komen.
- Met een scherp mes snijd je nu de zalm schuin in en laat je mes over de huid afglijden. Leg de plakjes zalm op een bord en serveer met een paar zwarte olijven, kappertje, wat saus en een broodje of bijvoorbeeld blini’s.