Bouillon van Botten

Hoe zelfgemaakte bouillon mijn recepten veranderde

Je kunt niet zeggen dat ik pas ben begonnen met het bereiden van maaltijden. Ik sta echt al sinds jaar en dag in de keuken. Tot groot plezier van mijzelf en zeker ook van mijn directe omgeving. En toch is er de laatste tijd iets veranderd. Ik maakte altijd al mijn eigen bouillonblokjes. Bewaren deed ik in de diepvries. Gewoon, in zakjes waarin je ook je ijsblokjes maakt. Mijn eerste recept voor bouillon – nog in een soort van hiĆ«rogliefen – plaatste ik reeds in 2010!

Runderbouillon

Toch hebben bouillon en fond recent een andere rol in mijn keuken gekregen. Pas nadat ik meer met botten ben gaan werken om bouillon te maken en het kreeg pas echt een vlucht toen mijn slager (gedwongen door de corona crisis) mij zijn restanten ‘vliezen’ aanbood. Vliezen zijn de delen die de slager overhoudt na het snijden van de verschillende vleesdelen. Vliezen zitten tussen die delen, zijn niet voor consumptie geschikt, maar wel heel goed te gebruiken als een basis voor bouillon en fond. De laatste tijd maak ik met grote regelmaat een bouillon of fond welke ik in een emmertje in mijn koelkast bewaar. Ik maak er bijna dagelijks gebruik van.

Bouillon, fond en Maggi blokjes; het verschil

Bouillon is een extract. Je kunt van allerlei zaken een bouillon trekken. Vlees, gevogelte, vis, groente, botten, graten of een combinatie van bijvoorbeeld groente, botten en vlees. Een fond is weer een extract van een bouillon. Wanneer je een bouillon nog een aantal uren, tot wel 24 uur, door laat sudderen ontstaat een fond. Van een fond heb je dus minder nodig, en is nog veel smaakvoller dan een bouillon. Een bouillon die je met behulp van botten maakt is afgekoeld ‘lobbig’ door de vrijgekomen gelatine. Maak je een fond met botten dan wordt de fond als het afkoelt zelfs helemaal vast van vorm, als een gelatine pudding.

Mijn fond, helemaal gestold tot een ‘gelatine pudding’


Anders dan de beroemde ‘Maggi’ blokjes maak ik mijn eigen bouillon en fond zonder zout. Het is dus pure smaak, en niet een blok zout met wat toegevoegde smaak.

Toepassingen voor bouillon en fond

Er is een eindeloze rij gerechten te bedenken waarvoor je een bouillon of een fond kunt gebruiken. De bouillon gaat eerder in gerechten waar vocht welkom is, zoals een soep of saus. De fond gebruik ik niet voor het extra vocht, maar met name voor de extra smaak. Denk aan een roerbakschotel.
Al met al zijn mijn gerechten door het gebruik van de zelfgemaakte bouillon en fond er op vooruit gegaan. De geur en smaak die de bouillon en fond toevoegt is werkelijk onderscheidend.
Het enige nadeel dat ik ondervind is dat heel veel mensen geen bouillon en fond zelf maken. Dat helpt niet om de smaak van mijn recepten over te brengen.

Maar goed, dat is uiteindelijk niet mijn probleem. Aan mij de uitdaging om volgers van mijn recepten zover te krijgen dat ze de zelfgemaakte fond en bouillon gaan maken.
Het is immers zo simpel…

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

2 Comments

  1. Pingback: Koolsoep met Gemarineerd Rundvlees - De Keuken van Quest

  2. Pingback: Snelle, Verse Tomatensoep - De Keuken van Quest

Geef een reactie