Asperges, maar dan anders. Asperges zijn er maar eens per jaar, het zal de reden zijn dat veel mensen alleen de klassieke asperge recepten kennen. Dit recept is anders. De asperges zijn gewokt met paddenstoelen en in sojasaus gemarineerde biefstukreepjes geserveerd op een nestje eiermie. Wist je trouwens dat asperges heel gezond zijn, weinig calorieën bevatten en dat er voor asperges geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt? Op Gastropedia vind je een leuk artikel over de geschiedenis van de asperge en de asperge cultuur.
Gewokte Asperges, Paddenstoelen en Biefstuk
Course: HoofdgerechtCuisine: WereldDifficulty: Eenvoudig4
personen30
minutes10
minutes40
minutesIngrediënten
500 gram nestjes eiermie
500 gram witte asperges
250 gram assorti paddenstoelen
400 gram biefstukreepjes
1 sjalot
2 tenen knoflook
handje witte sesam
handje pijnboompitten
bieslook
scheutje sojasaus
sesamolie
1 rode peper
peper en zout
Werkwijze
- Snijd de biefstuk in dunne reepjes en marineer met sojasaus. Zet aan de kant. Schil de asperges en snijd de harde onderzijde er af. Maak de paddenstoelen schoon en snijd de onderste, harde steeltjes af. Rooster de sesamzaadjes en pijnboompitten in een droge pan. Hak wat bieslook fijn voor de garnering.
- Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Zet een grote pan water op het vuur voor de mie.
- Kook de asperges een minuut of 3 in een aspergepan. Heb je die niet? Leg ze dan in een ruime pan met koud water en breng aan de kook. Let op! De asperges gaan nog in de wokpan, kook ze dus niet helemaal gaar! Na een paar minuten haal je de asperges uit het vocht en dept ze droog. Snijd er kleine schuine stukjes van 1 – 2 centimeter van.
- Maak een wok heet, doe er een scheutje sesamolie in en doe de aspergestukjes gelijk met de ui en knoflook in de wok. Schep voortdurend om en laat de aspergestukjes even aankleuren. Doe er dan de paddenstoelen bij en wok deze een minuut of 5 mee.
- Kook intussen de mie gaar en spoel af met koud water. Snijd de mie wat kleiner. Doe de mie in de wok en schep alles om.
- Bak de biefstukreepjes een minuutje op hoog vuur in een koekenpan met wat olijfolie.
- Verdeel de mie met asperge en paddenstoelen over de borden. Schep er wat van de biefstukreepjes over. Garneer met sesam en pijnboompitten en maak af met wat bieslook. Serveer er nog wat sojasaus naast.
Eet lekker!