Gisteren kondigde ik heel opportunistisch aan een ‘originele’ versie van Zeeuws Spek te gaan maken. Nee dus. Van origine werd de Zeeuwse Spek gekookt, later werd er een soort van gemarineerd BBQ gerecht van gemaakt. Mijn versie van vandaag is zonder de bekende smaakmakers sojasaus, knoflook, ui en paprika. De spek heeft 24 uur gemarineerd in de koeling gestaan, is 4 uur zachtjes in de heteluchtoven gegaard, daarna nog een 45 minuten op de BBQ met rookhout om hem af te maken.
Dit recept vraagt tijd.
Neem die tijd, het resultaat zal er naar zijn!
Details
6 personen
30 uur
5+ uur
Meer dan genoeg 😉
Ingrediënten
1 kg buikspek
2 lepels grove mosterd
2 lepels bruine basterdsuiker
1 lepel kurkuma
6 gekneusde jeneverbessen
15 gram zeezout
afgestreken theelepel zwarte peper
4 lepels olijfolie
Werkwijze
- Maak eerst de marinade door alle ingrediënten, behalve de spek uiteraard, in een keukenmachine tot een grove marinade te verwerken. Plet vooraf wel even de jeneverbessen, anders blijven ze wellicht heel.
- Prik met een scherpe prikker de binnenzijde van de spek (de vleeskant) gaatjes. Ga maar lekker los, teveel gaatjes gaat je niet lukken.
- De buitenzijde snijd je kruislings in met een scherp mes. Door dit te doen kun je straks de marinade goed in het vlees wrijven, wat de smaak uiteraard ten goed komt.
- Masseer nu de marinade in het stuk spek, doe dit met energie en liefde.
- Nu kun je het stuk spek in een plastic zak doen, de lucht er uit knijpen en in de koelkast zetten.
Morgen weer een dag. - De volgende dag haal je de spek uit de zak, legt hem in een ovenschaal met rooster en zet dit in de voorverwarmde oven van ongeveer 80 graden.
- Na een uur of 2 begint de spek te garen.
- Na een uur of 3 wordt het al wat…
- Nu steek je de BBQ aan, legt er een bakje met wat rookhout in en als de BBQ goed brand gaat het stuk spek op de grill, probeer via de luchtkanalen de BBQ rustig te houden…
- … zodat de temperatuur van het spek beheersbaar blijft. (Op de foto steek ik mijn thermometer door een van de luchtgaten in de spek.) Je ziet dat de kern niet warmer is geworden dan 75 graden.
- Wanneer de spek mooi gebruind is aan beide kanten mag hij van de grill, laat je hem afkoelen en kun je aan de maaltijd, de borrel of de boterham. Je kunt trouwens een deel invriezen, het blijft diepgevroren wel een maand of 2 goed.
Geniet er van en eet vooral smakelijk!