“Knoflooktaart? Is dat niet hele zware kost?” Dit vat de reacties samen die ik hoorde toen ik aankondigde een knoflooktaart te gaan maken. En nee, het is juist helemaal geen zware kost. Deze taart met gekarameliseerde knoflook is geïnspireerd op een recept van Yotam Ottolenghi. Heerlijk zacht en smakelijk. Dit recept geeft je 2 taartjes met een doorsnede van 24 centimeter.
(Gekarameliseerde) Knoflooktaart
Course: Hoofdgerecht, Lunch, TussendoorCuisine: Ottolenghi, QuestDifficulty: Bewerkelijk8
personen45
minutes45
minutes1
hour30
minutesIngrediënten
Bladerdeeg (vers of uit de vriezer)
100 gram verse geitenkaas
100 gram witte Turkse kaas
150 gram harde geitenkaas
3 bollen verse knoflook
verse rozemarijn en een theelepel gedroogde Provençaalse kruiden
een stevige scheut goede balsamico (ik gebruikte er een van 15 jaar oud)
olijfolie
1 eetlepel bruine basterdsuiker
2 eieren
125 ml verse slagroom
125 ml crème fraiche
peper en zout
Werkwijze
- Verwarm de oven op 180 graden, boven- en onder warmte en met ventilator
- Maak de knoflooktenen schoon. Wat ik doe is de knoflooktenen losmaken, in een zware pan doen en dan het deksel erop en hard schudden. De velletjes laten dan snel los.
- Bedek de taartvormen met bladerdeeg, leg er bakpapier overheen en stort vol met een vulling van bijvoorbeeld droge bonen of rauwe rijst. Bak de bodems 20 minuten, haal de vulling weg en zet de bodems nog een minuut of 3 in de oven.
- In een pan doe je een laag water, breng dit aan de kook en laat de knoflooktenen 3 minuten rustig koken. Giet de tenen af, doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de knoflook op rustig vuur tot je kunt zien dat ze een kleurtje krijgen en heerlijk gaan geuren.
- Giet nu een flinke scheut balsamico bij de knoflook. Hoe beter de balsamico, hoe minder je hoeft toe te voegen. Van een hele goede heb je aan een eetlepel of 2 genoeg. Voeg ook nog een scheutje water toe en laat nog 10 minuten pruttelen.
- Nu gaat de basterdsuiker, de fijngesneden tijm en de Provençaalse kruiden er bij. Laat koken tot het meeste vocht verdampt is en de tenen mooi bruin zijn geworden en zwemmen in een ingedikte stroop.
- De verse geitenkaas en de witte Turkse kaas verdeel je over de bodems. Daarbij gaan de tenen knoflook en de overgebleven stroop. Klop de eieren los en vermeng goed met de room en crème fraiche. Voeg wat peper en zout toe.
- Verdeel het mengsel over de bodems, maak met de kaasschaaf plakken van de harde kaas en verdeel deze over de taartjes. Zet de taartjes in de oven.
- Als de taartjes mooi bruin zijn haal je de taartjes uit de oven en serveer deze warm. Koud zijn ze overigens ook heel goed te eten.
Eet vooral smakelijk!