Gebakken aardappeltjes

Gebakken Aardappeltjes

We kennen het allemaal, gebakken aardappeltjes. Boter in de pan (voorgekookte) aardappeltjes er in, bakken en that’s it. Een beetje Italiaanse kruiden erbij, als we gek doen. Feitelijk proberen we daarmee patat te bakken in een pan met boter. Het kan ook anders. Ik zag ooit een Belgische kok een stuk vlees bakken met daarnaast wat gebakken aardappeltjes. Bij mij ging toen het licht aan. Kappertjes? Witte wijn? Knoflook? Vanaf dat moment bak ik mijn aardappeltjes anders. Tot groot genoegen van mij en mijn tafelgenoten. Vandaag het recept zoals wij gisteren de aardappeltjes aten bij een geweldige Sweet Sticky Drumstick. Maar dat is weer een ander verhaal.

Details

Servings

4 personen

Prep time

10 minuten

Cooking time

40

Ingrediënten

 • 2 kilo mooie, kleine aardappels

 • 1 eetlepel vet en 3 eetlepels boter (of alleen boter)

 • 2 tenen knoflook

 • 1 handje snoeptomaatjes

 • 1 handje zilveruitjes

 • 1/2 kopje witte wijn

 • peper en zout

(Wanneer je wel eens een kookprogramma kijkt dan zie je met regelmaat dat de chef een bak met vet pakt en dat als boter gebruikt. Ganzenvet, rundervet of varkensvet bijvoorbeeld. Voor de kerst maakte ik een Porchetta en daar blijft nogal wat vet van over. Heerlijk, kruidig en geurend varkensvet. Dat bewaar ik en een lepel van dat vet is het eerste wat bij mij in de hapjespan gaat. Dat heb je wellicht nu niet, dus gebruik je boter. Maar heus, wanneer je weer een vette vleessoort bakt of grilt, schep dan het overtollige vet af van het braadvocht en bewaar het. Alles wat je er mee bakt knapt er van op! )

Varkensvet
Overblijfselen van een Porchetta

Werkwijze

 • Was de aardappeltjes en snijd deze in kwarten. Kook de aardappeltjes 10 minuten met wat zout. Giet de aardappeltjes daarna af en laat even droog stomen.
 • Doe een lepel vet en een flinke lepel roomboter in een hapjespan en stort de aardappelen in de pan. Bak op een matig vuur en schud af en toe even om. Na 10 minuten voeg je nogmaals een klont boter toe en wat fijngesneden knoflook. Bak nog een minuut of 5 door. Hussel de aardappelen af en toe, maar niet steeds in de pan roeren, dan gaat het stuk.
 • Zet het vuur hoog en wacht een minuut. Blus nu de aardappelen met witte wijn. Schud de aardappelen door elkaar, zet het vuur laag en voeg de uitjes en tomaatjes toe. Laat nog 10 minuten sudderen op laag vuur, voeg peper en zout toe en serveer.

Zoals ik al schreef, dit is hoe wij het gisteren aten. Ik had namelijk geen kappertjes of rode ui in huis en ook peterselie was niet voorhanden. Wat ik maar wil zeggen; dit is een recept. Het kan op zoveel manieren. Belangrijker is dat de aardappeltjes heel anders gaan smaken wanneer je ze niet meer krokant wilt bakken in boter, maar een aardappeltje op je bord wilt waarbij iedere hap een smaakexplosie is.
Eet vooral smakelijk!

Gebakken aardappeltjes
Bakken in roomboter en vet
Gebakken aardappeltjes
Knoflook er bij
Gebakken aardappeltjes
En na het blussen met witte wijn tomaatjes en zilveruitjes toevoegen

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

One Comment

 1. Pingback: Recept Zalm in een Pakje - De Keuken van Quest

Geef een reactie