We kennen het allemaal, gebakken aardappeltjes. Boter in de pan (voorgekookte) aardappeltjes er in, bakken en that’s it. Een beetje Italiaanse kruiden erbij, als we gek doen. Feitelijk proberen we daarmee patat te bakken in een pan met boter. Het kan ook anders. Ik zag ooit een Belgische kok een stuk vlees bakken met daarnaast wat gebakken aardappeltjes. Bij mij ging toen het licht aan. Kappertjes? Witte wijn? Knoflook? Vanaf dat moment bak ik mijn aardappeltjes anders. Tot groot genoegen van mij en mijn tafelgenoten. Vandaag het recept zoals wij gisteren de aardappeltjes aten bij een geweldige Sweet Sticky Drumstick. Maar dat is weer een ander verhaal.
Details
4 personen
10 minuten
40
Ingrediƫnten
2 kilo mooie, kleine aardappels
1 eetlepel vet en 3 eetlepels boter (of alleen boter)
2 tenen knoflook
1 handje snoeptomaatjes
1 handje zilveruitjes
1/2 kopje witte wijn
peper en zout
(Wanneer je wel eens een kookprogramma kijkt dan zie je met regelmaat dat de chef een bak met vet pakt en dat als boter gebruikt. Ganzenvet, rundervet of varkensvet bijvoorbeeld. Voor de kerst maakte ik een Porchetta en daar blijft nogal wat vet van over. Heerlijk, kruidig en geurend varkensvet. Dat bewaar ik en een lepel van dat vet is het eerste wat bij mij in de hapjespan gaat. Dat heb je wellicht nu niet, dus gebruik je boter. Maar heus, wanneer je weer een vette vleessoort bakt of grilt, schep dan het overtollige vet af van het braadvocht en bewaar het. Alles wat je er mee bakt knapt er van op! )
Werkwijze
- Was de aardappeltjes en snijd deze in kwarten. Kook de aardappeltjes 10 minuten met wat zout. Giet de aardappeltjes daarna af en laat even droog stomen.
- Doe een lepel vet en een flinke lepel roomboter in een hapjespan en stort de aardappelen in de pan. Bak op een matig vuur en schud af en toe even om. Na 10 minuten voeg je nogmaals een klont boter toe en wat fijngesneden knoflook. Bak nog een minuut of 5 door. Hussel de aardappelen af en toe, maar niet steeds in de pan roeren, dan gaat het stuk.
- Zet het vuur hoog en wacht een minuut. Blus nu de aardappelen met witte wijn. Schud de aardappelen door elkaar, zet het vuur laag en voeg de uitjes en tomaatjes toe. Laat nog 10 minuten sudderen op laag vuur, voeg peper en zout toe en serveer.
Zoals ik al schreef, dit is hoe wij het gisteren aten. Ik had namelijk geen kappertjes of rode ui in huis en ook peterselie was niet voorhanden. Wat ik maar wil zeggen; dit is een recept. Het kan op zoveel manieren. Belangrijker is dat de aardappeltjes heel anders gaan smaken wanneer je ze niet meer krokant wilt bakken in boter, maar een aardappeltje op je bord wilt waarbij iedere hap een smaakexplosie is.
Eet vooral smakelijk!
Pingback: Recept Zalm in een Pakje - De Keuken van Quest