Flammkuchen

Flammkuchen Variationen

Flammkuchen eten wij meestal in het weekeinde. Er zit iets meer voorbereiding aan dan gemiddeld omdat het deeg nu eenmaal moet rusten. Wanneer het deeg klaar staat is het verder een fluitje van een cent en staat er binnen no time een heerlijke flammkuchen op tafel. In dit recept voor flammkuchen beschrijf ik twee variaties, in het Duits ‘variationen’.

De Flammkuchen is van oorsprong een gerecht uit de Elzas, Paltz en Baden. Het werd – zo vertelt de overlevering – met name gebruikt om te kijken of de hout gestookte oven al op temperatuur was. Een flammkuchen bestaat uit een heel dun deeg dat is belegd met een laagje crème fraîche en… nou ja, wat je verder ook maar wilt. Alles kan. Van vlees tot fruit.

Flammkuchen Variationen

Recipe by Berend QuestCourse: Bijgerecht, Hoofdgerecht, LunchCuisine: DuitsDifficulty: Bewerkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

15

minutes
Rijzen

1

hour 
Totaal

1

hour 

45

minutes

Ingrediënten

  • Voor 2 bodems
  • 300 gram bloem

  • 5 gram droge gist

  • 1 scheutje olijfolie

  • 5 gram zout

  • 180 ml lauw water

  • Voor de bodembedekking
  • 1 rode ui

  • 250 ml crème fraiche

  • 1 scheutje olijfolie

  • 4 grote lepels pesto (ik maakte er een van zwarte olijven, knoflook, basilicum, parmezaan en pijnboompitten)

  • 1 rode peper

  • Voor de flammkuchen met tonijn
  • 1 blikje lijngevangen tonijn

  • 1 potje ansjovis

  • Voor de flammkuchen met ham
  • 100 gram serrano ham

  • 1 handje parmezaan

  • 2 tomaatjes

Werkwijze

  • Doe de bloem, de gist, het zout en een scheutje olijfolie in een ruime kom. Voeg het lauwe water toe en roer en kneed tot je een soepel deeg hebt. Zet het deeg een uur afgedekt op een behaaglijke plaats.
  • Verwarm de oven op 250 graden. Verdeel het deeg in 2 delen, rol deze op een met bloem bestoven ondergrond uit tot het een pizzabodem bedekt. Leg de pizzabodem (op de kop) over het deeg en snijd het deeg ruim om de bodem af.Flammkuchen
  • Draai de bodem om, bedek met bakpapier en leg er de flammkuchen op. Prik met een vork gaatjes in de bodem.Flammkuchen
  • Voeg aan de crème fraiche een scheutje olijfolie toe en roer het door, verdeel de creme fraiche over de flammkuchen.Flammkuchen
  • Verdeel nu de pesto over de twee flammkuchen en bedek ze met de gesneden ui en de fijngesneden peper.Flammkuchen
  • Je hebt nu 2 basis flammkuchen. Nu kun je de verschillen aanbrengen.
  • Voor de flammkuchen tonijn
  • Verdeel de uitgelekte (knijp het vocht er even uit) tonijn en de ansjovis over een van de flammkuchen.
  • Voor de flammkuchen met serrano ham
  • Neem 4 plakken van de ham en leg deze over de flammkuchen. Snijd de rest van de ham fijn en verdeel over de flammkuchen. Snijd de tomaten in plakjes en verdeel deze. Maak het af met een handje parmezaan.
  • Afbakken
  • Bak de flammkuchen in de hete oven in 15 minuten af. Je kunt de 2 flammkuchen tegelijkertijd bakken door de een iets hoger te zetten dan de ander. Wissel de flammkuchen dan na een minuut of 10 bakken even van plaats.
  • Snijd de flammkuchen met een pizza roller in parten. Wij aten de flammkuchen met een heerlijk kopje simpele, romige bloemkoolsoep. Eet lekker!Flammkuchen

ReceptReQuest

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

🤞 Ontvang GRATIS nieuwe recepten in de mailbox!

We spammen niet! Lees meer in ons privacybeleid

Geef een reactie